Annons
Nyheter

Livsfarligt att vänta med däckbytet

Nyheter • Publicerad 22 oktober 2009

Så har de första frostnätterna varit och hos bilägaren väcks tanken att byta till vinterdäck. Men vänta inte för länge.

– Det är rätt korkat att vänta tills det verkligen behövs. För det första är det svårt att få tid på verkstäder då och för det andra så är det livsfarligt, säger Fredrik Pettersson, personbilsansvarig på Algutsrums bil- och däckservice.

Annons

Han ser historien upprepa sig varje år. Först när halkan har slagit till rejält börjar företagets telefon gå varm och alla vill byta däck samtidigt.

– De flesta kör på tidiga morgnar när det är halt, men sen är det bra väglag på vägen hem under eftermiddagen och då tycker de att det är synd att slita ut vinterdäcken. Men det lilla du sparar på däcken kan ställas mot att ett byte faktiskt räddar liv i förlängningen.

När bytet väl ska ske kommer också funderingen kring vilka däck man bör välja.

Dubbdäck eller friktionsdäck?

– För de som bor i Färjestaden eller mest färdas längs 136:an räcker det gott med friktionsdäck på bilen. Den vägen saltas och har bra väglag, jämfört med vägarna på östra sidan som ofta bara plogas och därför blir snöiga och isiga. Där bör bilarna ha dubbdäck, råder Fredrik Pettersson.

– Men friktionsdäck är bättre för miljön eftersom dubbar drar upp farliga partiklar från vägbanan, säger Martin Rudman, företagets verkmästare.

– Det är egentligen bara dumt med dubbdäck eftersom de äter upp asfalten. Då är det bättre att sänka hastigheten med 5-10 kilometer i timmen och köra med friktionsdäck, säger Fredrik Pettersson.

När du ser över dina däck inför bytet, är det väldigt viktigt att tänka på däckens hållbarhetstid.

– Du ska inte bara kolla däckmönstret, utan även hur gamla däcken är. Använder du bilen lite så är inte däcken särskilt slitna men däremot kan de ha torkat och blivit stenhårda. Då tappar de friktionen och det blir som att köra på hockeypuckar, väldigt farligt, säger Fredrik Pettersson.

Han tipsar om att däcken alltid har stämplar som visar när de är gjorda och när de blir för gamla.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons