Nyheter

”Lite ’Så som i himmelen’ on tour”

Nyheter • Publicerad 30 juli 2010

ALGUTSRUM

Anders Nyberg var med och skrev manus till filmen ”Så som i himmelen”. Den här veckan leder han 30 sångare som går runt södra Öland och ger konserter längs vägen.

– Precis som i filmen är de här personerna en miniatyr av mänskligheten. Lyckan överbryggar rädslor och motsättningar. Lite som ”Så som i himmelen” on tour, beskriver han.

”Sång och gång” kallas arrangemanget som leds av Anders Nyberg och Peter Elmberg.

SÅNGEN DET CENTRALA

I tre dagar har gänget av människor från hela Sverige varit samlade på den småländska kursgården Mundekulla, som drivs av Peter. Här har de övat sina sånger och i torsdags kom de till Öland för att ge fyra konserter. Men sånginsatsen är inte allt, för samtidigt ska deltagarna vandra till varje ny konsertplats. Torsdagskvällen inleddes i Algutsrum, för att under veckoslutet fortsätta till Vickleby, Mörbylånga och en avslutande konsert i Kastlösa på söndag. En följebil åker med packning och förser de sjungande vandrarna med tre mål mat om dagen. Det kan behövas när man går totalt åtta mil på fyra dagar.

– Sången är det centrala och vandringen en bonus, säger Åsa Christensen från Örebro som deltar för första gången tillsammans med sin kompis Susanne Rosendahl.

Båda har jobbat med Anders Nyberg tidigare och trivs under hans ledning.

– Han har en förmåga att få bra stämning i gruppen. Han får alla att våga sjunga och att sjunga ut, säger Susanne Rosendahl.

LYSSNA PÅ VARANDRA

Det är också Anders Nyberg som utvecklat konceptet sång kombinerat med gång. Första gången han provade på det var för femton år sedan i hembygden Dalarna.

– När man sätter samman personer under några dagar så sker mycket grejer längs vägen. Under vandringarna för de samtal och kommer varandra närmare. På det sättet skapas också fin musik, för kören är en bild av mänsklig gemenskap. Körsången handlar mycket om att lyssna på varandra. Du som sjunger en annan stämma är inte en fiende utan jag behöver dig just därför.

Erfarenheten av sång varierar inom gruppen och för att ge extra tyngd under konserterna närvarar även professionella musiker. Förutom Anders Nyberg och Peter Elmberg deltar Anders fru Jennifer Ferguson, en sydafrikansk artist och protestsångerska mot apartheid som var invald i Nelson Mandelas regering under 1990-talet. De har sällskap av pianisten Richard Åström, som bland annat spelat med Tommy Körberg och Helen Sjöholm.

MALIN EDEBORG

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.