Nyheter

Lite av allt ska leda till seger

Nyheter • Publicerad 19 januari 2009

De större skolorna på Öland stod sig slätt i årets uttagningar till Vi i femman. Istället är det två småskolor som ska visa vad de går för. För en vecka sedan tog sig Gärdslösa skola till semifinal, och i kväll är det Gårdby skolas tur att visa sina kunskaper.

Hampus Petersson och Sofia Karlsson ska representera den lilla klassen med tio elever.

– Det ska bli roligt, säger Sofia.

– Lite nervöst men vi åker inte in för att förlora, säger Hampus Petersson.

Och om det är någon som kan vara mer laddade än Sofia och Hampus så är det nog läraren Kurt Nilsson.

– Det viktigaste är kunskap. Det gäller att få eleverna intresserade av nyheter och dagstidningar, säger han.

Av den anledningen har klassen nutidsorientering varje vecka. Och måndag morgon inleds alltid med att gå igenom vad som hänt i världen och i Sverige den senaste veckan. Då avslutar de med att prata om vilka händelser som varit viktigast på Öland.

Under årskurs fem har klassen också varit effektiva på att spela ”Vi i femman”-spelet och använda sig av Internet för att bli så duktiga som möjligt inför kvällens möte med Sjöängsskolan i Lindsdal.

– Vår styrka är nog att vi kan lite av allting, säger Hampus.

Han har sport som specialämne medan Sofia är väldigt bra på Europas länder.

I tävlingsmomentet ”Stegen” kan de dessutom ta hjälp av experten Simon Leander, som även är aktuell i tv-tävlingen ”Sveriges smartaste barn”. På söndag väntar uttagning i Malmö. Klarar han det så går han vidare till tävling i tv. Gårdby skola har alltså chans att representeras i två tv-program under våren.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.