Nyheter

Liselotte ny hembygdskonsulent

Nyheter • Publicerad 22 maj 2009

Nyss tillträdd som hembygdskonsulent på Öland är Liselotte Jarnerup, Högsby. Hon presenterade sig för första gången för Ölands Hembygdsförbunds årsmötesdelegater i helgen, ty det är av den organisationen hon är anställd.

Liselotte Jarnerup arbetar 40 procent på Öland och 40 procent på fastlandet med Kalmar Läns Hembygdsförbund som arbetsgivare. Detta samarbete mellan Öland och fastlandet på hembygdsområdet är något relativt unikt – tidigare har det funnits åtskilliga fnurror på trådarna i den kommunikationen.

Intendent Kristina Jeppsson, nyligen förordnad på tre år i sin befattning, uttrycker sin stora glädje över tillskottet och att hon inte blir ensam om att sköta de omfattande uppgifterna i förbundet.

– Liselotte kommer att hjälpa mig med museiverksamheten och hoppar in för mig när jag är ledig. Dessutom blir det hon som blir den som håller kontakten med hembygdsföreningarna på ön.

Liselotte Jarnerup ser minst lika glad ut som sin chef.

– Jag tycker det skall bli roligt med detta jobb, säger hon. Jag är mycket intresserad av byggnader och deras skötsel, så en av mina uppgifter blir att svara för organiserandet av byggnadsvårdsdagar på Himmelsberga. Gentemot hembygdsföreningarna, som ju äger inte bara kvarnar utan även byggnader, så skall jag fungera som mellanhand mellan dem och myndigheterna, bland annat genom att bistå vid deras arbete med att söka reparations- och utvecklingspengar.

Hon säger också att hennes första tid nu kommer att upptas av besök hos hembygdsföreningarna på den norra delen av ön. De södra föreningarna har hon redan tidigare besökt inom ramen för det så kallade TORA-projektet, utskyltning av hembygdsgårdarna i Mörbylånga kommun.

Det blir inte alltid två dagar i veckan på vardera arbetsplatsen, får vi också veta, utan ibland blir det fler sammanhängande dagar på det ena stället, ibland på det andra. Det beror på arbetsbelastningen.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.