Annons
Nyheter

Lisbeth i Molin-klassiker

Nyheter • Publicerad 16 juni 2008

 

BORGHOLM/KÄLLA

Annons

Lars Molins TV-klassiker ”Kunglig Toilette” blir teater med Teater Proximus från Norra Öland. Föreställningen är en humoristisk och satirisk skildring om hur det kan bli när kungen ska komma på besök. I en av rollerna ser vi kommunalråd Lisbeth Lennartsson.

– Ingen Lars Molin-film har tidigare blivit teater, säger initiativtagaren och manusansvarige Jonas Hellberg.

Det här är alltså första gången någonsin som en Lars Molin TV-film blir teater.

– ”Kunglig Toilette” är en Lars Molin-favorit, och det har varit många turer för att få manuset godkänt av familjen Molin, berättar Jonas Hellberg.

Teatern kan ses i Källa Bygdegård med premiär tisdagen den 22 juli. Övriga föreställningar; 23 juli, 31 juli - 3 augusti.

ÖLANDSANPASSNING

Jonas har gjort en varsam manusbearbetning av originalmanuskriptet. Handlingen är densamma, kungen ska komma på Eriksgata, men spelplatsen är ölandsanpassad, bland annat beroende på att kungafamiljen bor här på Solliden.

– Familjen Molin var noga med att manuset skulle ligga nära TV-filmens, säger Jonas Hellberg.

Familjen Molin ställde dessutom två andra krav, att de själva fick komma och se föreställningen samt att Teater Proximus bjuder in kungafamiljen.

– Självklart är både familjen Molin och Kungafamiljen välkomna, det är en stor ära, säger regissör Britt-Marie Nilsson.

Annons

AKTÖRERNA

Jonas Hellberg är inte bara initiativtagare, han spelar även en ”knäpp” konsult i pjäsen. Eric Carlsson spelar Egon Karlsson, ordförande i samhällsföreningen. Hans fru Ellinor, tillika konstnärinnan Ellinor spelas av Ann-Sofie Holmberg. De två drar verkligen inte jämt. Lite Kina har man lyckats få in i handlingen också, Mr Lee spelas Eva Gardbeck. Lisbeth Lennartsson spelar ett rojalistiskt kommunalråd som vurmar för det öländska. Kungaparet blir bjudna på storslagen lunch bestående av förrätt småländska kroppkakor, huvudrätt öländska kroppkakor och till dessert kroppkakor med björnbärssylt.

Jan Boberg spelar en militär av hög rang, kyrkokörens ordförande fru Carleman spelas av Tania Boberg, Emma Wickman spelar ICA-handlare Åhlén och Ingemar Johansson är kroppkaksbodsföreståndare Jönsson, fint värre.

– Pjäsen spelas i två akter, för vi har ett komplicerat scenbyte i mitten, säger Jonas Hellberg och ler lite finurligt.

EVA JOELSSON

eva.joelsson@olandsbladet.se

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons