Linnésnaps från Öland
Förra sommaren lanserade Helén Eriksson Sköld i Västra Sörby Linnésnaps med smak av björkblad.Därefter har hon lanserat snapsar med smak av dill och honung.Nu utökas sortimentet med två snapsar som Carl von Linné själv gjort recepten till: Waldenz och Wespetro.
Carl von Linné var själv ingen vän av starka drycker.
Enligt uppgift ska han ha fått migrän av att dricka sprit.
Han hade problem med gikt också, berättar Helén Eriksson Sköld.
Men däremot tyckte Linné om att bjuda sina vänner på egenhändigt kryddad snaps.
När Svenska Linnésällskapet i Uppsala fick kunskap om att det gjordes Linnésnaps på Öland tyckte de att var inte mer än rätt att det blev snaps efter originalrecept också.
Sagt blev gjort och Helén Eriksson Sköld fick möjlighet att göra snaps som den gjordes av Linné.
Jag har haft kontakt med Gunilla Lindell från Linnésällskapet, som gett mig tillgång till Linnés originalrecept, berättar Helén.
Gunilla Lindell kommer under våren att utöka floran med böcker kring Linné med sin Linné om mat och livsstil.
Att producera Linnésnapsen är ett riktigt hantverk.
Grunden, själva spriten, köper Helén via sitt företag Vinguru som i höst varit verksamt i tio år in från Finland.
Men kryddning, påfyllning och etikettering sker på Öland. Från och med i år kommer hon att hålla till i Torslunda vad gäller kryddningen.
Linnésnapsen lanseras framöver både som i presentförpackning med små falskor samt som halvlitersflaskor och finns som beställningsvara på systemet.
Att köpa snaps med smak av Linné är inte helt billigt, men här handlar det knappast om att köpa en flaska för att nå snabb berusning:
Det handlar mycket om en upplevelse, man dricker för den goda smakens skull, säger Helén.
Därför håller Linnésnapsen bara 34 procent, allt för att smaken ska dominera, inte spritstyrkan. Man kan kanske rentav kalla den för finsnaps.
Originalsnapsarna är i Linnés anda, efter hans skrivna anvisningar.
Waldenz-snapsen innehåller bland annat kanel, kummin och fänkål och är lite julig, säger Helén. Wespetro-snapsen har citron som bas och är frisk i smaken.
Senare i år kommer ytterligare en snaps med originalrecept av Linné.
Offentlig premiär för snapsarna efter originalrecept från Linné blir det den 28 januari, på Grand hotell i Stockholm, på en middag arrangerad av Kungliga skogs- och lantbruksakademien.