Nyheter

Lindahl tveksam till borrning i Östersjön

Nyheter • Publicerad 2 januari 2008

Företaget Oljeprospektering AB, OPAB, vill inleda provborrning i Östersjön. Det ska ske sydöst om Gotland. Men Mörbylånga kommuns miljö- och byggnadschef Mats Lindahl är kritisk:

– Min spontana reaktion är tveksamhet, borrning innebär stora risker.

OPAB har tidigare borrat efter olja på 17 ställen utanför Gotland, Kalmar, Blekinge och Skåne län. Dessa borrningar har aldrig visat oljefynd. Men nu menar OPAB att nya uppgifter visar att det kan finnas olja sydost om Gotland. Företaget har nu lämnat in en ansökan om tillstånd till Näringsdepartementet, eftersom borrningen planeras ligga innanför Sveriges ekonomiska zon. Ett eventuellt oljefynd, menar OPAB skulle ”kunna utgöra en avsevärd resurs för Sverige”.

Näringsdepartementet har i sin tur skickat ut ansökan, bestående av ett flera hundra sidor långt dokument, till berörda parter. Däribland Borgholm och Mörbylånga kommun. Mats Lindahl är bekymrad över att oljeföretagen främst ser till det ekonomiska:

– De tänker bara i profit, men jag ser till miljövården. Borrning skulle innebära ett stort miljöhot.

Mats Lindahl är kritisk både mot provborrning och den utvidgning som sker om ett oljefynd skulle göras. Han hänvisar till en olycka vid en oljeplattform i Norge i mitten av december, då 3 840 kubikmeter råolja läckte ut i Nordsjön. I och med att Östersjön är ett innanhav, menar Mats Lindahl att en eventuell olycka skulle innebära enorma konsekvenser.

– Det finns kuster på alla sidor, och om det blir dåligt väder så är det inga avstånd för oljan att färdas.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.