Annons
Nyheter

Lidheim rökt - eldade trots förbud

Nyheter • Publicerad 17 maj 2006

BYXELKROK

I politikerrollen har han stort inflytande över räddningstjänstens resurser, i vardagen håller han mannarna sysselsatta.– Detta är mycket pinsamt, jag gjorde en missbedömning och skulle inte ha eldat överhuvudtaget. Men räddningstjänsten gjorde en bra insats, de var snabbt på plats, säger centerpolitikern Sven-Göthe Lidheim efter att eldat mot gällande eldningsförbud och nödgats larma brandkåren.

Annons

Arbetsgivare två gånger om?

Center-politikern Sven–Göthe Lidheim är med och bestämmer över öns samlade brandkår, i veckan såg han till att mannarna är på alerten och har att göra. Avsikten var att elda upp en brädhög, det slutade med blåljus och dramatik i byn.

– Detta är djupt olyckligt, jag gjorde en missbedömning jag djupt beklagar, kommenterar han nedstämt.

Kommunens kanske mest strikte politiker har svårt att se någon lustifikation i det inträffade.

– Jag tycker inte att det är roligt alls. Det är tvärtom mycket pinsamt och jag är besviken på mig själv. Nu hade jag missat att det var eldningsförbud, men jag borde inte ha eldat alls, klandrar han sig själv.

allmänfarlig

Hos polisen ligger center-ordförande och riksdagskandidat Lidheim lite pyrt till. Att elda under rådande eldningsförbud är ett lagbrott.

– Är det eldningsförbud så är det, den brottsrubricering som ligger närmast till hands är allmänfarlig vårdslöshet, berättar polischefen Kai Lindelöf.

– Om räddningstjänsten kan begära ersättning vet jag inte så här på rak arm...men jag tror det inte, det är ju deras jobb att släcka.

Sven–Göthe Lidheim har noterat polisiär aktivitet i byn.

Annons

– Polisen har varit här för dokumentation, men jag har inte pratat med dem. Det här med eventuell räkning har jag ingen uppfattning om i dag, men jag ska naturligtvis inte särbehandlas på grund av mitt uppdrag i kommunalförbundet.

det säkra

Om Sven-Göthe är modfälld efter incidenten i hembyn har räddningstjänsten lättare att dra på smilbanden. Det är inte var dag brandkåren rycker ut till arbetsgivaren, att denne dessutom slarvat och eldat trots förbud kryddar anrättningen än mer.

– Det var väl därför han larmade, för att kolla att vi sköter oss, garvar en medlem av brandkåren på norra Öland.

– Nej, allvarligt talat så var det ingen fara. Han eldade en liten hög med gammalt byggvirke och plötsligt kantrade vinden. Då blev han rädd att elden skulle sprida sig och tog det säkra före det osäkra och larmade. Det fanns absolut ingen fara för att elden skulle sprida sig till byggnader.

bra insats

Med anledning av den mycket stora brandrisken råder eldningsförbud i länet sedan fredagen den 12 maj.

– Inga undantag görs. Många ringer, men här görs inga undantag, meddelar Lars Malmgren på räddningstjänsten bestämt.

– Och, betonar Malmgren, innan man eldar är man skyldig att förvissa sig om huruvida eldningsförbud råder eller inte.

Eldare Lidheims dysterhet mildras något vid frågan om räddningstjänsten gjorde ett bra jobb

Annons

– Jo, de gjorde en bra insats och var snabbt på plats. Det fungerar.

Räddningstjänsten (brandkåren) på Öland är samlad under och styrs av Ölands Kommunalförbund.

MICHAEL STÅHL

michael.stahl@olandsbladet.se

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons