Annons
Nyheter

Legendariskt pensionat i konkurs

Nyheter • Publicerad 11 oktober 2009

På torsdagseftermiddagen försattes Bo Pensionat i konkurs.

Företaget befinner sig på obestånd.

Annons

– Jag har egentligen inga kommentarer. Prata med Tommy Lindgren, hänvisar Kent Blad, styrelseledamot och aktieägare.

Tommy Lindgren är advokaten som Kent Blad själv föreslagit som konkursförvaltare, vilket också Kalmar tingsrätt godkänt.

– Det här är ju en institution, som jag hoppas kommer att överleva, säger Tommy Lindgren.

Under 21 år drev paret Berith och Urban Gullberg det legendariska pensionatet, vilket grundades redan 1914 av Maja Uddenberg.

Maja Uddenberg drev själv rörelsen fram till 1972.

Under några år drevs pensionatet av Uddenberg-Nordinska stiftelsen innan först Capellagården och senare paret Gullberg grep rodret.

Kent och Maria Blad tog över pensionatet i november 2006. Enligt vad paret Blad berättat för konkursförvaltaren så har pensionatet blivit för arbetskrävande och nyinvesteringar behövs. Till de investeringarna behövs starkare ägare.

Tommy Lindgren har ännu ingen uppfattning om hur stora skulderna uppgår till.

– Men jag vet att bankernas fordringar ligger på fyra miljoner kronor och sedan finns det privata fordringsägare, säger Tommy Lindgren.

Samtidigt är bara fastigheten värderad till åtta miljoner kronor.

Annons

Så sent som i veckan bjöds pensionatet ut till försäljning.

Konkursförvaltaren kommer i samråd med Nordea att låta mäklaren ta in intressenter, för att sedan förhandla med budgivare och se vem som bäst tillgodoser borgenärerna.

– Det hör inte till vanligheterna att vi jobbar såhär, men det blir praktiskt ur min synpunkt och vi tappar inte fart, säger Tommy Lindgren.

Den fina tavelsamling från konstnärskoloni-tiden som finns på pensionatet tillhör Uddenberg-Nordinska stiftelsen och ingår inte i försäljningen.

– Förhoppningen är att affären löser sig så att den kan hänga kvar. Det vore en kulturgärning, säger Tommy Lindgren.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons