Nyheter

Ledamot blev konsult utan upphandling

Nyheter • Publicerad 19 oktober 2010

FÄRJESTADEN

Under skolbygget I Färjestaden hade tekniska förvaltningen anlitat en elkonsult. Det är Jan Nilsson, folkpartist och ledamot i Mörbylånga kommuns tekniska nämnd.

Jan Nilsson har fakturerat kommunen 160 368,99 kronor för sina uppdrag under bygget av Färjestadens skola. Men någon upphandling har inte skett.

– Sedan 1 juli gäller att man ska upphandla om värdet är över 150 000 kronor, men hans uppdrag gjordes innan det datumet, säger tekniska förvaltningens chef Karl-Gustav Johnsson, som inte ser några problem i att tekniska förvaltningen utsett en tekniska nämndens ledamöter till ett konsultuppdrag.

– Hans uppgifter utgör en väldigt liten del i hela projektet. Det är en kontrollfunktion som ser att vi har levererat rätt.

• Finns det inte andra som kan göra det också?

– Jo, det finns det. Men här var praktiskt eftersom han kan det här. Och han tog en låg timpenning, runt 400-500 kronor i timmen mot det normala som är 700-800 kronor i timmen.

• Har ni planer på att upphandla liknande uppdrag framöver?

– Nej, vi kan inte utestänga någon bara för att han är politiker och råkar sitta i tekniska nämnden.

SKÄRPTA REGLER

Jan Nilsson själv säger att frågan om upphandling aldrig har varit uppe till diskussion.

– Man ska följa lagen om offentlig upphandling, men det är upp till dem som tar beslutet. De har inte handlat upp rör eller ventilation heller. Jag tror att sådana här kontrolluppdrag har byggt på förtroende.

Han tror dock att situationen kommer att bli annorlunda framöver:

– Kommunen skärper det där mer och mer. De har haft lite kurser kring det.

Läs mer om Ölandsbladets granskning av skolbygget i lördagens och tisdagens papperstidningar.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.