Nyheter

Latrinstation i hamnen

Nyheter • Publicerad 15 juni 2010

DEGERHAMN

Lagom till sommaren har Degerhamns småbåtshamn fått sin station för tömning av latrin från både båtar och husbilar.

– Är vi inte med på det här nu så har tåget gått sen, säger Sten Persson, ordförande i Degerhamns båt- och sportfiskeklubb.

Ölandsbladet har i omgångar skrivit om LOVA-bidraget (lokala vattenvårdsprojekt) som gjort det möjligt för bland annat Degerhamn och Bläsinge att installera latrintömning.

NER I AVLOPPET

Degerhamns båt- och sportfiskeklubb har fått 126 000 till detta.

– Allt är bra, som minskar förorening i Östersjön. I stället för att tömma i sjön så får vi det här, säger Sten Persson och gör en gest mot stationen som stod klar alldeles nyligen.

Innehållet i båtarnas latriner pumpas upp i stationen och förs sedan vidare till kommunens avloppssystem.

– Och kommunen ställde upp med att bjuda på anslutningsavgiften, berättar Sten Persson.

VILL ASSISTERA

Eftersom säsongen inte riktigt har kommit igång än, så står stationen fortfarande oprövad. På en inplastad lapp står utförliga instruktioner om hur man ska gå tillväga. Tanken är att båtägarna ska kunna tömma sina latrintankar själva, men till en början vill Sten Persson gärna att hamnvärden assisterar.

– Jag vill ha det rent och snyggt här. Jag vet att åtta av tio sköter sig, men sedan kommer det en som missköter sig. Därför kan hamnvärden kontakta mig så att jag får vara med och provköra, så jag även ser att allt fungerar.

Men det är inte bara båtarnas latriner som kan tömas med hjälp av den nya stationen. Ett tiotal meter från vattnet står en liten träbyggnad, som inrymmer en tank för husbilar och husvagnar.

– Jag vet att det är tacksamt för dem att kunna tömma på det här viset. En husbilsägare sade till mig att om två år kommer man att få ringa i förväg för att hitta en ställplats här, säger Sten Persson, som är nöjd med att all teknik har kommit på plats.

– Det här är ett steg i rätt riktning, investerar vi inte så försvinner vi.

Han och klubben har flera visioner för den framtida hamnen. Till nästa år ska en ny servicebyggnad stå färdig, med bland annat duschar, toaletter, disk- och tvättmöjligheter.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.