Nyheter

Lasse Trofast Årets Ölänning

Nyheter • Publicerad 8 juni 2012

 

MÖRBYLÅNGA

Ölänningarnas ölänning.

Nu är han också Årets Ölänning.

– Jag har nästan svårt att ta in det, säger Lasse Trofast.

”En folkkär artist som glatt ölänningarna, såväl gammal som ung, i flera decennier med stor musikalisk bredd och spelglädje.

En godhjärtad och generös person som i ordets rätta bemärkelse är trofast både sin genre och publik.”

Så lyder juryns motivering. I juryn ingår Gunilla Sax, tidningschef Barometern, Lennart Palm, ölänning och radioprofil SR Kalmar, krögaren Lars-Olof Forsberg, konstnären, författaren och kocken Måns Rossander, kulturskribenten och historikern Kiki Lundh och Ölandsguiden Elisabeth Palm.

Bakom utmärkelsen Årets Ölänning står Barometern och Sveriges Radio Kalmar.

NUMMER 33

Lasse Trofast är pristagare nummer 33 i ordningen.

– Jag har inte haft en tanke på att jag skulle kunna få priset, säger Lasse Trofast själv.

Fast Lasse Trofast har varit med i diskussionerna om utmärkelsen i många år.

Han är en person som många ölänningar har en relation till. Uppväxt i Degerhamn, men numera boendes i Mörbylånga.

Lasse beskrivs av många som ett socialt geni, kan föra sig i alla kretsar. Han är välkänd i idrottskretsar efter många år som forward i Degerhamns IF. På Ölands största arbetsplats, Guldfågeln, är han snart en av inventarierna.

Ingen tycks ha riktig koll på Lasses exakta arbetsuppgifter på Guldfågeln, mer än att han är lite över allt och introducerar nya medarbetare.

Fast det är ju som sångare han gjort sig mest berömd. Ölands dansbandskung benämns han oftast som.

BINGOLOTTO

Det finns inte en lokal festplats där han inte har låtit sin karaktäristiskt darrande stämma ljuda. Även tv-publiken har fått se och höra honom, bland annat genom Bingolotto.

Men aldrig har han ”flugit iväg”. Lasse Trofast har fortsatt med sina spelningar för de gamla på öländska äldreboenden, vid sidan av julshower med exempelvis Thorleifs.

Med åren har han lärt sig att ta betalt för sina jobb. Det tyckte han var jobbigt under den tidiga karriären.

Lasse kände ju alla och det var svårt att säga nej till alla förfrågningar om att sjunga på bröllop, begravningar, kalas och föreningsfester.

Ja, frågan är väl om han fortfarande har lärt sig det där ordet ”nej”?

KUNGEN OCH KUNGEN

Kungen har dansbandskungen träffat förut många gånger. Bland annat var det Lasse Trofast som sjöng Kungssången då Borgholms gågata invigdes härom året.

Och när Kay Wiestål fick priset som Årets Ölänning 2007 var det Lasse Trofast som stod för musikunderhållningen på Solliden.

** 18 juli är det du själv, Lasse, som får ta emot Sollidenpriset på Solliden. Vem vill du då ska stå för musikunderhållningen?

– Ha, ha, kan man få önska det? Christer Sjögren i så fall, det vore inte så dumt!

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.