Annons
Nyheter

Läraravtalet klart – men missnöjet stort

Nyheter • Publicerad 28 september 2012

ÖLAND

Det blev ett avtal till slut. Men lärarnas tidigare oeftergivliga krav på 10 000 kronor mer i månaden bantades rejält till i genomsnitt 1 100 kronor. Och nu mullras det i lärarleden igen…

Annons

För nästan exakt ett år sedan, i oktober 2011, demonstrerade en stor grupp lärare utanför portarna till Skansenskolans aula inför ett fullmäktigemöte. Anledningen till denna koncentration av demonstrerande lärare var att påkalla kommunpolitikernas uppmärksamhet över lärarnas usla lönesituation.

Man efterlyste (som det stod på plakaten) inte bara ”modigare politiker” utan även ”10 000 kronor mer i månaden”. Det emotionella läget och tongångarna var inte olika de som hördes 2008 när lärarna klart förberedda att gå i strejk för att få upp sina löner.

Nå, ett år har gått sedan denna landsomfattande lärarmanifestation och under tiden har lärarnas fackförbund suttit i ständiga förhandlingar med SKL. Förhandlingarna avslutades på onsdagskvällen. Och de 10 000 kronorna blev cirka 1 000 kronor. Med andra ord: återigen ett misslyckande för Lärarnas Riksförbunds och Lärarförbundets ledning och förhandlingsdelegation.

– Jag förstår att medlemmarna känner sig upprörda, säger LF:s lokalordförande Ami Bachér.

NU ELLER ALDRIG

Ami Bachér medger också att det kan bli tufft att möta medlemmarna.

– De medlemmar jag mött så här strax efter avtalets undertecknande är inte nöjda. Och det kommer att bli en svår pedagogisk uppgift att lyfta fram de godbitar som faktiskt finns i avtalet.

Den största godbiten som borde ha funnits i godiskskålen – de 10 000 kronorna i löneökning – finns dock inte. Att lärarfacken kan peka på att man lyckades höja medlarbudet med 0,2 procent (från fyra till 4,2) hjälper nog föga.

– Nej, kampviljan var stor. Det var nu eller aldrig.

Och nu?

Annons

– Det känns väl mest som ”aldrig”, suckar Ami Bachér.

KONKURENS

Strejkmullret har legat som en dov orgelton i lärarleden under en längre tid.

Blir det av nu?

– Nja, vi är inte så militanta. Inte som sjuksköterskorna till exempel. Vi tänker ju på barnen…

– Men nu är det upp till kommunen att ta sitt ansvar. De kommer att få stora rekryteringsproblem framöver om de inte ser över lönebildningen inom lärarkåren.

Förutspår du konkurrens om lärarna?

– Den finns redan. Kalmar satsar stort på sina lärare. Självklart blir det då en enkel valsituation för en lärare som bor på lämpligt pendlingsavstånd.

30 MILJONER

En lönehöjning på 4,2 procent är dock väsentligt mycket mer än vad andra grupper fått. I Mörbylånga kommun kan man dock relativt lättvindigt klara av denna lönehöjning.

Annons

Man hade redan från början budgeterat med en generell lönehöjning för hela lönekollektivet på 3,6 procent. Men då kommunens absolut största grupp, de som jobbar inom Kommunal, enbart rodde hem en löneökning på 2,6 procent, finns det alltså pengar ”över” till lärarna.

Och om lärarnas krav på 10 000 gått igenom?

– Det hade ökat våra lönekostnader med 30 miljoner, säger kommunalrådet Kent Ingvarsson (M).

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons