Annons
Nyheter

Lantbrukare om gasolkanoner: ”Man kan ej tillfredsställa alla”

Nyheter • Publicerad 27 november 2008

KÄRRA/LINDBY

Gasolkanonerna i Lindby har skapat debatt. I början av veckan kontaktades länsstyrelsen av paret Sigurd Figoni och Solweig Bejerstrand, för att de störs av det smällande ljudet från kanonerna. Nu går lantbrukaren Hans Sabelström i svaromål.

Annons

”Vi lantbrukare försöker ta så stor hänsyn som möjligt, men ibland kan man inte tillfredsställa alla.” Paret menade att smällarna från gasolkanonerna, som används för att skrämma bort fåglar från åkrar, har förstört deras uthyrningsverksamhet i Lindby. Verksamheten lades ner under 2007. ”Det är tidvis som att promenera på ett skjutfält där man övningsskjuter”, skrev de bland annat.

Hans Sabelström är lantbrukare och bor i Kärra, grannby till Lindby. Hans brev är adresserat till bland annat länsstyrelsen och regeringen, samma mottagare som paret Figoni/Bejerstrand tillskrev för några dagar sedan. Sabelström skriver att han först tänkte ha överseende med brevet, men ”eftersom det innehåller så mycket felaktig fakta och utpekar en yrkeskår för att vilja skada turismen och ’markera revir’ som brevskrivarna uttrycker sig så känner jag mig tvungen att besvara anklagelserna”.

80 SKOTT PER DYGN

Enligt Sabelström fanns ingen gasolkanon i Lindby eller Kärra under odlingssäsongen 2007. Däremot under 2005 och 2006, då en kanon stod placerad norr om byn. Sabelström har själv skaffat en under 2008. ”Jag placerade min strategiskt på ett fält så den gjorde nytta över samtliga åkrar”, skriver han. Enligt honom skjuter den kring 80 skott per dygn.

I tisdagens Ölandsbladet stod det att länsstyrelsen rekommenderar lantbrukare att placera kanonen minst en kilometer från närmaste boningshus. Hans Sabelström uppger att hans kanon står 1 140 meter från parets fastighet i Lindby. Kanonen ska även ha skjutit åt alla håll utom åt Lindby.

Sabelström betonar vad gasolkanonen betyder för en lantbrukare. Fåglar som får gå fritt och äta upp frön på åkrarna, resulterar i minskad inkomst. Han har dispens för skyddsjakt på 25 vitkindade gäss, men ”tack vare gasolkanonen har inte en enda gås behövt sätta livet till”. Sabelströms förslag till länsstyrelsen är nu att gratis byta in gamla kanoner utan tidsstyrning mot moderna. ”Dom som köpte först fick inga bidrag, så det vore inte så stor uppoffring av länsstyrelsen att göra det”, avslutar han.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons