Annons
Nyheter

Länsstyrelsen slarvade med papper

Nyheter • Publicerad 30 juli 2010

GRÄSGÅRD

Gräsgårds hamnförening vill muddra hamnbassängen och har ansökt om dispens för att få dumpa muddermassorna i havet. Men Naturvårdsverket säger nej då ansökan anses otillräcklig. Alla papper följde nämligen inte med när ärendet gick från länsstyrelsen till Naturvårdsverket.

Annons

Det naturliga djupet i Gräsgårds hamn är två meter men ligger nu bara på en meter. Hamnföreningen vill muddra för att återgå till det ursprungliga djupet. Muddermassorna skulle föreningen vilja dumpa i havet, på behörigt avstånd från hamnen.

– Det handlar om sand och ruttnad mossa som blivit dy. Så det är sådant från havet som ska tillbaka till havet, säger föreningens ordförande Bo Österberg.

BLIVIT FEL

Han lämnade in dispensansökan till länsstyrelsen, men då muddermassan på 7-8 000 kubikmeter ansågs för stor gick ärendet vidare till Naturvårdsverket. Här fattades en mängd uppgifter som krävdes för beslutet, bland annat karta och sjökort över muddringsområdet, uppgifter om dumpningens miljöpåverkan samt uppgifter om huruvida dumpningen påverkar riksintressen och/eller andra skyddade områden. Myndigheten begärde att dessa uppgifter skulle kompletteras och när det inte gjordes avslogs ansökan.

– Men det har blivit fel. Samtliga handlingar som Naturvårdsverket ville ha hade jag bifogat i anmälan till länsstyrelsen. Men det körde ihop sig och allt ligger kvar hos länsstyrelsen, säger Bo Österberg som nu har fått hjälp av en handläggare på länsstyrelsen.

– Personen på Naturvårdsverket var inte anträffbar förrän på måndag så killen på länsstyrelsen skulle ringa upp då och så får de lösa det här tillsammans. Det kommer att ordna sig, säger Bo Österberg.

MALIN EDEBORG

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons