Nyheter

Länsstyrelsen nedringd av kattälskare

Nyheter • Publicerad 30 juli 2012

Efter att Kattjouren lagt ut ett ”akut nödrop” på sin Facebooksida om att polisen och länsstyrelsen planerade att fånga in samtliga hemlösa katter på Öland, för att sedan avliva många av dem, fick länsstyrelsen över femtio mejl fyllda med ”okvädinsord” och många arga telefonsamtal.

”Imorgon har Kalmar Länsstyrelse och polisen planerat att samtliga hemlösa katter på Öland ska samlas in av polisen. Detta är samma poliskår som dödade katterna i vårt Orreforsärende. I det fallet sattes flera katter i samma bur och sköts sedan ihjäl“ skrev Kattjouren på sin Facebooksida under söndagskvällen. De hade då fått in ett tips från vad de beskrev som en trovärdig källa. 

– Det finns inga sådana beslut, vi har inte planerat det och det är otänkbart med sådana beslut. Det vi tar är enskilda ärenden, och där tar vi beslut i varje enskilt fall om det skulle vara tal om omhändertagande av katter, säger länsveterinär Leif Dahlgren på länsstyrelsen i Kalmar. Han uppger att han inte på 20 års tid har varit med om något liknande, och beskriver en ”masshysteri“ med telefonsamtal och mejl fyllda med svordomar och påståenden om bristanden kompetens. 

– Sist jag var inne och räknade hade vi fått 52 stycken arga mail med diverse tillmälen som jag inte tror lämpar sig för tryck, säger han.

Eftersom uppgifterna publicerades på Facebook spred de sig ”som en löpeld“. Nödropet gillades och spreds 161 gånger, och sågs sannolikt av många fler.

– Det är det som får den explosionslika effekten, säger Leif Dahlgren som säger sig vara bekymrad över att två myndigheters ord verkar väger lättare än den anonyma källan, och att organisationen sprider information utan att kontrollera den först.

– Fortfarande har ingen från kattjouren försökt att få kontakt med oss, säger han.

Personen på Kattjouren som skrev inlägget publicerade på måndagen en kommentar på Facebook. Där förklarade hon sig med att ”eftersom jag inte hade en avgränsning av område så skrev jag Öland. Förstår att detta kan ha uppfattats som en aktion över hela ön vilket det troligtvis inte har varit. ” Publicering försvarades vidare: ”När jag får in den typen av tips från en trovärdig person söndag kväll är det en självklarhet för mig att lägga ut infon. Kattjouren har 1 prioritet, att rädda katterna som förtjänar att få hem och bra liv istället för att dömas ut som icke omplaceringsbara.“

Ölandsbladet har flera gånger försökt nå Kattjouren för en kommentar utan framgång.

TOBIAS ANDERSSON ÅKERBLOM

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.