Annons
Nyheter

Länsstyrelsen: "Lagändring är ett måste"

Nyheter • Publicerad 6 juli 2012

KALMAR/ÖLAND

– Det fungerar inte längre med en generell lag i Sverige när det gäller biotopskydd. Vi måste få en regional anpassning på Öland, säger landsbygdsdirektör John Winroth.

Annons

Efter mötet på Rungården i torsdags råder det samförstånd mellan bönderna och länsstyrelsen i Kalmar län att det behövs en lagändring. I augusti kommer länsstyrelsen att etablera kontakter med bland annat miljö- och jordbruksutskottet för att kunna åstadkomma en förändring.

– Men det är inte enkelt, beslutet måste fattas i riksdagen och det är knappast en fråga som är högt upp på dagordningen inför stundande val, säger John Winroth, vikarierande landshövding under fredagen. Han understryker att de regler som styr biotopskydd i Sverige passar sig väl på till exempel västgötaslätten där det inte finns så mycket stenmurar och bekymmer med biotoper – däremot inte på Öland och i Småland.

– Det funkar inte att ha samma lagar. De måste anpassas för situationen i varje region.

”TJÄNSTEFEL”

Som det är nu så finns det väldigt begränsade möjligheter för länsstyrelsen att bevilja dispenser för rivning av stenmurar.

– Vi begår tjänstefel och bryter mot lagen. Det är en ohållbar situation om böndernas utveckling ska kunna främjas.

Håller du med om att dialogen varit bristfällig mellan länsstyrelsen och bönderna de senaste åren?

– Nä, tvärtom. Men vi kan alltid bli bättre och vi måste jobba tillsammans.

En fråga som upprört är bonden som riskerar att få betala ett vite på 850 000 kronor en gång var tredje månad om han inte bygger upp en muren som han rivit ner. Rivningen som genomförts är i själva verket bara 0,1 procent av den totala arealen stenmur som bonden har.

Ett orimligt vite?

Annons

– Vi har sagt att vi ska göra en ny bedömning i det fallet och se över vitesföreläggandet. Men inget är klart.

MAGNUS ANDERBERG

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons