Nyheter

Länsrätten underkänner ÖTAB-affären

Nyheter • Publicerad 10 december 2008

Länsrätten underkänner ÖTAB-affären mellan Ölands Kommunalförbund och Visit Öland AB. Rätten underkänner även Borgholms klartecken till affären.

- Jag vill inte uttala mig innan jag gått igenom domarna med jurister, säger kommunalförbundets ordförande Lisbeth Lennartsson.

Borgholmspolitikern Per Lublin, (öp), kammade hem full pott i länsrätten. I tre överklaganden av beslut i Ölands kommunalförbund och Borgholms fullmäktige får han rätt av den juridiska instansen.

Det länsrätten granskat är fullmäktiges beslut att godkänna Ölands Kommunalförbunds överlåtelse av aktier i ÖTAB till Visit Öland AB, Ölands Kommunalförbunds godkännande av samma överlåtelse samt förbundets förvärv av komplementärdelen i Ölands Skördefest för 1 919 664 kronor.

Länsrätten upphäver i samtliga fall besluten och gör det med i princip samma motivering: bristfälliga kungörelser.

– Det har inte varit möjligt för kommunmedlemmarna att direkt av kungörelsens uppgifter utläsa vilka ärende och frågor som skulle behandlas. Förbundsdirektionens beslut i ärendet kan därför inte anses ha tillkommit i laga ordning, skriver rådman Elisabeth Lewin gällande aktieöverlåtelsen.

– Det framgick inte av kungörelsen att avtalet med köparen, Visit Öland AB, medförde att Ölands Turist AB:s andel i Ölands Skördefest KB skulle överlåtas till Ölands Kommunalförbund för bokfört värde 1 919 664 kronor och att kommunalförbundet därmed, i egenskap av komplementär, påtog sig ansvaret för kommanditbolagets skulder, skriver samma rådman i dom gällande förbundets övertagande av Skördefesten.

Länsrättens domar innebär att samtliga beslut måste fattas om på nytt - om den politiska viljan kvarstår.

– Det är inte sakfrågan länsrätten tagit ställning till, i så fall hade det varit betydligt mer komplicerat. Eftersom det i stället handlar om formalia tror jag att det är sannolikt att vi får ta om besluten i förbundet och fullmäktige och kungöra det bättre, säger Lisbeth Lennartsson med tillägget:

– Mer vill jag inte uttala mig innan jag gått igenom domarna med jurister.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.