Nyheter

Länsmuseet värnar om stadshusets fönster

Nyheter • Publicerad 23 december 2007

Stadshuset i Borgholm lämnar länsstyrelsen ingen ro. Eller rättare sagt är stadshusets fönster en ständig oroskälla.

– Vi har nu fått veta att kommunen planerar att bevara ekfönstren mot norr, men att alla brunmålade furufönster skall bytas ut. Länsmuseet skulle vilja veta på vilka grunder ni kommit fram till beslutet, skriver Örjan Molander och Jan Westergren på antikvarienheten till kommunalrådet Lisbeth Lennartsson samt kommunchefen Lars Frick och slår ett slag för att även dåliga furufönster ska renoveras.

- Kan det verkligen vara ekonomiskt och miljömässigt försvarbart att riva och kasta alla befintliga furufönster? Länsmuseet förstår att man från kommunledningens sida är mån om att ge den personal som skall arbeta i stadshuset en god inomhusmiljö , men vi är övertygade om att detta kan uppnås med bevarande av befintliga fönster, fortsätter de utan att för den skull förbjuda byte av fönster.

Däremot rekommenderas kommunen att åtminstone prova renovering av befintliga fönster i ett (1) arbetsrum för utvärdering och ekonomisk analys.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.