Annons
Nyheter

Långt fängelsestraff för 25-åring

Nyheter • Publicerad 24 oktober 2009

– Inte ens en tvärdum pundare skulle smutsa ned sig så för 2 000 kronor, kommenterade 25-åringen från Färjestaden åtalet mot honom om kidnappningsdramat vid Högalids folkhögskola.

Tingsrätten anser emellertid att 25-åringen är skyldig och dömer honom därför till ett år och åtta månaders fängelse.

Annons

Det var natten mellan 17 och 18 september som en ung man förds bort med våld från Högalids folkhögskola. Med hot om att få fingrar avklippta och benen avslagna så tvingades mannen ta ut 2 000 kronor och ge till 25-åringen och dennes 28-årige kumpan från Skåne.

Besvärande för 25-åringen var telefontrafiken från hans telefon i samband med kidnappningen från Högalid.

25-åringens egen förklaring att han tappat bort sin mobiltelefon och någon annan använt den.

”Det framstår inte som något annat än efterhandskonstruktion”, skriver tingsrätten i sin dom och påpekar att det också påverkar hans trovärdighet i övrigt.

Även den 28-årige kumpanens telefon var föremål för tingsrättens intresse. 28-åringen hävdade att den lånats ut till en kompis den aktuella natten. Möjligtvis skulle det ha kunnat godtas om det inte vore för telefontrafiken mellan hans och flickvännens nummer. Enligt tingsrätten anses ”ömhetsbetygelserna” utesluta att konversationen handlar om några andra än 28-åringen och dennes flickvän.

Tingsrätten lutar sig också i sin dom mot vittnesuppgifter från skolan och fotografier från den bankomat varifrån den unge mannen tvingades ta ut pengar till 25-åringen och 28-åringen.

Även om det inte förekommit något rent våld under händelsen så har förloppet varit långvarigt och målsägaren fruktat för sitt liv.

25-åringen blev villkorligt frigiven i slutet av maj efter åtta månaders fängelse. En villkorligt medgiven frihet om drygt två månader anses vara helt förverkad när tingsrätten nu dömer 25-åringen till ett år och åtta månaders fängelse för rån och övergrepp i rättssak. Tillsammans med sin 28-årige skånske kumpan, som döms till ett år och sex månaders fängelse, ska 25-åringen betala 12 000 kronor i skadestånd till målsägaren.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons