Nyheter

Långlöts kyrka hålls stängd

Nyheter • Publicerad 23 maj 2006

Växjö stift rekommenderas Norra Ölands kyrkliga samfällighet att även i fortsättningen hålla kyrkan i Långlöt stängd.Detta efter en utredning som pekar på att problemen i kyrkan”är att anse som en sanitär olägenhet och skall enligt miljöbalken åtgärdas”.

Samfälligheten stängde kyrkan den 1 januari 1 år, något som väckt starka känslor i bygden, något som bland annat tagit sig uttryck i Ölandsbladets insändarspalt.

Därför beslutade Växjö stift att utföra en kemisk-teknisk utredning.

Provtagningar togs i kyrkan den 27 april.

Resultaten visar bland annat på höga halter av kloranisoler, som bildas när trämaterial med impregneringsmedel som innehåller klorfenoler utsätts för lukt och mikroorganismer.

Resultatet blir stark lukt och de kemiska ämnen som påvisats är skadliga för människor och påverkar hjärnan med bland annat trötthet och koncentrationssvårigheter som följd.

Luktämnena fastnar på kläder och följer alltså med hem och de misstänks även vara cancerframkallande.

Kontentan av den kemisk-tekniska utredningen blir följande rekommendationer från Växjö stift till Norra Ölands kyrkliga samfällighet:

•Fortsatt hålla Långlöts kyrka stängd för verksamhet eller besök. Stängning bör även omfatta kortvarig vistelse för personal.

• Snarast påbörja utredning om hur de sanitära olägenheterna kan åtgärdas.

• Tillsammans med stiftet utreda det långsiktiga brukandet av kyrkan samt dess ekonomiska förutsätttningar.

Den 13 juni hållas ett informationsmöte i Hemgården i Långlöt där information ska ges till personal, församling och allmänhet om vad utredningen kommer fram till och vad som ska hända i framtiden.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.