Länge leve världsarvet
SÖDRA ÖLAND
Ett fyrfaldigt leve för världsarvet, säger moderaten Agneta Stjärnlöv och barnen på Torslunda skola hurrar.
På tisdagen var det tio år sedan Ölands södra odlingslandskap utsågs till ett världsarv och det har uppmärksammats av skolorna i Mörbylånga kommun.
Den 31 maj 2001 skrevs Södra Ölands odlingslandskap in på listan över Unescos världsarv. Det är ett av 14 världsarv i Sverige, och det enda i Kalmar län.
UNIK MILJÖ
Tio år senare har eleverna på Torslunda skolas samlats på skolgården. Rektor Linnea Danielsson berättar inlevelsefullt om varför vi har ett världsarv och fyra elever hjälper till att hissa den gröna flaggan med symbolerna för Unesco och världsarvet.
Moderaten Agneta Stjärnlöv finns på plats och talar om att odlingslandskapet är i vackert sällskap av bland annat Vatikanstaten i Rom och Akropolis i Aten.
Det är så lätt att vi tar vår unika miljö för självklar, säger hon innan hon utbringar ett fyrfaldigt leve och överlämnar en bok om Öland till bibliotekarien Jennie Aagesson.
NÅGOT I KIKAREN
Flaggan och boken är lika för varje skola i Mörbylånga kommun den här dagen, men i övrigt har alla valt att fira på sitt sätt. Gemensam nämnare har dock ändå varit mötet med naturen.
Ölands friskolas elever tar cyklarna från Färjestaden, och färdas på småvägar genom odlingslandskapet till Haga Park.
Vi har cyklat fel typ fyra gånger och tappat kartan två gånger, ler Sara Gottfridsson.
Tillsammans med Julia Karlsson och Johannes Eriksson är hon på jakt efter de sista kontrollerna på tipsrundan som har lett dem till Haga Park. Men tipsrundan består inte av några vanliga 1-X-2-frågor, istället ska eleverna göra olika uppdrag som har med världsarvet att göra.
Vi har till exempel fått märka ut på en karta var olika världsarv ligger, säger Johannes Eriksson.
Och leka allvarliga leken på alvaret. Då skulle vi stå i en ring och se allvarliga ut, säger Julia Karlsson.
Men det funkade inte så bra för vi började skratta direkt, fortsätter Sara.
Eleverna cyklar bort mot Beiershamn och följer vägen när den svänger upp i skogen. De fortsätter över en liten bäck och kommer fram till en solvarm glänta där läraren Håkan Örtman väntar. I buskar och träd har han placerat ut fem modeller av fåglar. Nu är det upp till varje tävlande grupp att tillsammans hitta fåglarna med hjälp av kikare, och sedan artbestämma dem.
Vi har sett större hackspett, sädesärla, skedand och silvertärna, säger Herman Rydeberg.
När gruppen några minuter senare lyckas identifiera en ladusvala är det dagens första grupp som hittar alla fem fåglar.
ALVARVANDRING
På Gårdby skola har eleverna lämnat cyklarna hemma. Istället använder de benen för att ge sig ut i världsarvet. 96 elever börjar dagen med att samlas i Ekelunda, där Åsa Felix Hjalmarsson lantbrukarnas riksförbund (LRF) berättar om världsarvets betydelse. Därefter ger de sig av till Skarpa Alby där lunchen intas.
Vi gör en alvarvandring varje år och nu valde vi att ha den på världsarvsdagen. Även om inte alla barn är medvetna om världsarvet så tror jag att det betyder mycket för dem, säger läraren Anna Lövström.