Nyheter

Långe Erik får nytt koppartak

Nyheter • Publicerad 10 juni 2008

GRANKULLAVIK

Har ni sett vad Långe Erik ser trevlig ut? Han har fått en hatt på sig! Ja, men i själva verket är det renoveringsarbeten som pågår på fyren. Den skall få ett nytt koppartak och i maskinrummet fräschas det upp och förnyas med modern teknik.

Fyrvaktarens Dotter, Kristina Österberg, som nu förestår fyren, hoppas att allt skall stå klart till turistsäsongen. Hon brukar kunna räkna in omkring 16 000 besökare.

VARFÖR JUST ERIK?

Många har undrat hur det kommer sig att fyren kallas Långe Erik, vem var Erik, har han funnits? Kristina har besked:

– Hypotesen är att Erik är ett påhittat namn och att mannen bakom namngivningen var ingen mindre än Ölandsbladets legendariske chefredaktor Sven-Erik Sjöholm, som ville hitta en namnmotsvarighet till fyren Långe Jan, vilken i sin tur fått namnet Jan efter St Johannes Kapell, som en gång stod på södra udden. Så sägs det i varje fall.

KURT LUNDGREN

Fakta om Långe Erik:År 1845 tändes fyren på Ölands norra udde för första gången i det 32,1 meter höga fyrtornet. Byggmästare var Jonas Jonsson som för en summa av 23 000 riksdaler åtog sig att bygga ett fyrtorn av kalksten, ett boningshus av timmer samt ett uthus av kalksten. Fyren fick en lysvidd av 16 nautiska mil. Fyren på Ölands norra udde blev till en välsignelse för sjöfarten och antalet haverier på den nordöländska kusten minskade kraftigt.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.