Nyheter

Lång kö till att avtacka landshövdingen

Nyheter • Publicerad 25 mars 2011

KALMAR

– Det känns såklart glatt att få ta emot alla överdrivna komplimanger, konstaterade Sven Lindgren med ett leende.

Det var tätt mellan både beröm och blomsterprakt när han igår avtackades från sin landshövdingspost.

Representanter från hela länet och mer därtill var på plats i residenset igår när den officiella avtackningen för landshövdingen ägde rum.

– Han har underlättat verksamheten mycket för exempelvis bönderna på Öland, genom förståelse och initiativkraft, sade Lars-Ove Johansson, ordförande i LRF Sydost som var en av drygt 150 personer.

– Det värmer ju såklart att så många kommit hit idag och med allt överdrivet beröm, skrattade Sven Lindgren när han fick en stund över från den strida ström besökare som pågick i drygt timmarna fyra. På plats bredvid sig hade han det porträtt som i vanlig ordningen tillverkas för att hedra en avgående Landshövding.

Den berömda porträttkonstnären Bo Larsson står bakom denna kreation.

– Det känns lite egendomligt att bli avmålad, och att stå bredvid sig själv såhär. Men den är väldigt välgjord.

Porträttet hängs nu upp på länsstyrelse tillsammans med den långa rad landshövdingar som tjänstgjort i Kalmar län.

I presentväg var det annars mycket blommor och prydnader, men till det väl tilltagna sällskapet sällade sig en något annorlunda gåva - en hängmatta.

– Lite tid kommer jag kanske spendera i den, men jag lovar att det inte blir hela tiden.

• Vilka gåvor uppskattar du annars mest idag?

– Alla gåvor tas självklart glatt emot. Men det jag uppskattar mest ändå är kanske de som valt att ge bidrag till Kalmar konstmuseum istället. Det ligger mig varmt om hjärtat.

• Hur känns det annars en dag som denna?

– Det är självklart lite vemodigt att lämna länet, medarbetare och allt annat som jobbet innefattat.

• Hur skulle du kort beskriva din period som landshövding?

– Intensiv, lärorik och trivsam. Varje arbetsdag har varit rolig.

• Vilken kontakt kommer du att ha med länet framöver?

– Jag har ju ett sommarhus på Öland, så jag kommer nog att spendera minst lika mycket tid på ön i fortsättningen som jag har gjort nu.

Under avtackningen fick besökarna ta del av en diger buffé med snittar och tilltugg beklädda med läckerheter såsom lax, rostbiff och kräftstjärtar. Representanter från Ölandskommerna var Göran Backroth, ordförande i kommunfullmäktige, Mörbylånga och Jan Erici, ordförande i kommunfullmäktige, Borgholm.

MAGNUS ANDERBERG

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.