Annons
Nyheter

Lång indiciekedja men få bevis

Nyheter • Publicerad 14 februari 2007

BYXELKROK/KALMAR

Kammaråklagare Gunilla Öhlins åtal mot 49-åringen bygger på en mängd indicier med den åtalades ekonomiska situation som avstamp.

Annons

Polisens teori är att 49-åringen fått nej av sin mor när han än en gång försökte få pengar av henne, denna gång genom en stor markaffär. Moderns nej ska ha utlöst det brutala mordet.

Mot 49-åringen talar:

* Flera motstridiga uppgifter om markaffäreni fråga.

* Påståendet att han under mordkvällen/natten tittat på tvför att sedan somna i fåtöljen. Tv-programmet var ”Mord i sinnet”, handlingen i programmet den aktuella kvällen stämmer inte med det 49-åringen berättat.

* Han duschadevid halvtre-tiden på natten, samtidigt som larmet om branden kom.

– Jag var bösig, full med slipdamm (efter att ha kapat takplattor).

Kvällen efter, i samtal med bekanta, ursäktade 49-åringen sig: han var smutsig och full med slipdamm och förklarade att han inte duschat. Under den dagen, brand-och morddagen, hade han inte jobbat.

* Missödet i duschen. 49-åringen uppger att han skadade sig i ett finger när han ramlade i duschen, ett skärsårmed blodvite som följd uppstod. 49-åringen har sedan filat/tagit bort grader på skruvarna till handdukshängaren i tron att dessa orsakade skadan. Polisens tekniska undersökning av skruvarna visar att de är ”orörda”, ingen åverkan kan konstateras, ej heller några skarpa grader eller kanter.

* Källardörrentill Barbros hus.

– Dörren till källaren var låst, säger 49-åringen i förhör när han berättar om vad han gjorde på brandplatsen innan brandkåren anlände. Polisens undersökning visar att dörren var olåst. Någon har i efterhand, efter branden, flyttat den nyckel som fanns på utsidan av dörren, till insidan. Enligt uppgifter till polisen brukade källardörren vara låst.

Annons

* Arbetskorna. 49-åringen berättar att han medvetet inte tvättat kläderna han bar på brandplatsen, detta för att underlätta för polisen om dessa skulle visa intresse för kläderna. De arbetskor han hade slängdes dock i en container vid Löttorps Bygg dagarna efter branden. När polisen undersökte containern, som inte tömts, fanns inga skor att hitta.

* Uppträdandetpå brandplatsen. Enligt polis på plats småpratade 49-åringen med brandmännen och ska ha skrattat vid något tillfälle. Dessutom ska han ha visat upp plåstret från skärskadan i duschen.

* Ingen kan bekräftaatt Barbro hade kännedom om markaffären, ingen kan heller bekräfta att 49-åringen satt och sov framför tv:en.

För 49-åringen talar:

* Han kan inte knytas till mordplatsen vid tidenför dubbelmordet/branden.

* Inget av det polisen hittat på mordplatsentillhör 49-åringen.

* De knivarpolisen tagit i beslag av mannen kan inte kopplas till dubbelmordet.

* Den tekniska undersökningenav mannens hem och bil gav inget.

* Brandorsakenär okänd.

* Inget mordvapenhar hittats.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons