Lång debatt om ÖTAB-affär
BORGHOLM
Efter en debatt på gott och väl en och en halv timme beslöt Borgholmsfullmäktige att sälja 91 procent av Ölands Turist AB till det nybildade Visit Öland AB för 136 501 kronor.
Samtidigt köper kommunerna tillbaka ÖTAB:s andel i Ölands Skördefest för 1,9 miljoner.
Tidigare har en enig direktion i Ölands kommunalförbund och eniga kommunstyrelser sagt ja till uppgörelsen. Men enigt var det inte på fullmäktigemötet. Där uppstod en debatt som innehöll många ifrågasättanden, liksom en del ovidkommande svammel och illvilliga insinuationer.
Efter en stund ajournerades mötet och två av frontfiguererna i Vision Öland AB, Richard Teern och Johan Barkewall, föredrog upplägget för det nya bolaget.
När mötet återupptogs hade Ilco Korcovic, s, en hel del invändningar.
– Hur kom ni fram till de här värdena, ÖTAB är lågt värderat och Skördefesten lågt. Det är märkligt.
– Det hela är dåligt underbyggt, många frågor är obesvarade och allt har gått för snabbt. Jag vet inte vad jag ska yrka, sa Ilco Korcovic som senare begärde återremiss.
Eddie Forsman, m, tyckte att det är en jättebra affär och beklagade att det skulle dyka upp dysterkvistar. Senare under kvällen fick han också ett SMS från partikollegan Kenth Ingvarsson i Mörbylånga med besked om att fullmäktige där tagit ett enhälligt beslut om affären.
Rolf Edmark, m, och avgående ÖTAB-ordförande, anmälde jäv och deltog inte i beslutet. Men när han skickade en handskriven lapp till Eddie Forsman flög Ilco Corkovic upp ur sin stol och ansåg detta oanständigt. Vad som stod på lappen framgick dock inte under mötet.
Enligt avtalet ska kommunerna betala 3,2 miljoner för turistbyråverksamheten.
Per Lublin, öp, ansåg att det var bättre förr och hänvisade till den tid då Bertil Sjöberg var intendent i dåvarande Ölands Turistförening.
– Då handlade det inte om några stora summor för marknadsföring, bara mindre summor för att ge ut den lilla skriften Bra att veta om Öland.
– Och några turistbyråer behövs inte, folk hittar hit ändå genom internet, menade Lublin som fortsatte att ondgöra sig över det mesta.
(Det kan påpekas att Ölands Turistförening redan på 1930-talet fick hjälp av näringslivet med marknadsföringen. Främst av Rederi AB Svea i Stockholm som trafikerade Borgholm med sin ångbåtar, men även Ölands Järnväg, reds anm)
Lars Martin Johansson, m, ansåg att det rätta värdet på de båda objekten är vad köparen vill betala och tillstyrkte kommunstyrelsens förslag.
Sune Axelsson, s, som biföll förslaget, konstaterade att hans partigrupp var oenig i frågan och att en del spände ögonen i honom.
– Rätt eller fel? Vi har ändock ett gemensamt ansvar för att det ska gå framåt.
Jan Erici, m, gav en eloge för ett vettigt avtal och tillade att ÖTAB är ett skakigt bolag som kostat mycket pengar.
Och Christina Ateva, c, menade att allt har skett med öppna kort.
– Turismen är Ölands framtid och det handlar om nya grepp och nya utmaningar.
Ett tag kändes det som att utgången var oviss; för en återremiss krävdes det 14 röster. Och kanske var det inlägget av Iréne Skoog som avgjorde.
– Att det kostar må väl var hänt. Turismen är såpass viktig att vi inte har råd att avstå.
Såväl Ilco Corkovic som Per Lublin begärde återremiss och den efterföljande voteringen slutade med med 36 nej, fyra ja och tre som avstod.
ROLF NILSSON