Annons
Nyheter

Länets fiskare vill jaga gråsäl

Nyheter • Publicerad 19 januari 2007

KALMAR LÄN

Kalmar läns fiskareförbund kräver att länsstyrelsen minskar eller helt tar bort sälskyddsområdena i länet.

Annons

Kust- och skärgårdsfisket är på väg att ödeläggas på grund av det skydd som gråsälen har i nuläget, hävdar länets fiskareförbund.

– Den förra regeringens rovdjurspolitik har på grund av stor påverkan av Miljöpartiets och miljöorganisationernas påtryckning resulterat i en explosionsartad ökning av gråsäl på ostkusten, anser företrädare för förbundet.

DISKRIMINERING

De tycker det är märkligt att Kalmar län är undantaget från den allmänna jakt som är tillåten från Östergötland upp till Haparanda, trots att länets yrkesfiskare har högst antal skador i kronor räknat.

– Från yrkesfiskets sida anser vi detta vara en diskriminering med hänvisning till den stora påverkan som sälen har på såväl fångst som redskap.

Med anledning av detta kräver Kalmar läns fiskareförbund att länsstyrelsen minskar eller helt tar bort sälskyddsområdena i länet. Man anser att det är slöseri med skattemedel att skydda sälen i skyddsområden, för att sedan betala ersättning för de skador sälen orsakar.

– En återgång till den situation som var rådande innan fundamentalistiska åsikter blev allenarådande skulle gynna såväl yrkesfisket som sälpopulationen. Med fri jakt går det bättre att skydda redskapen samtidigt som sälen får tillbaka sin naturliga skygghet som den saknar i dag på grund av alla skyddsåtgärder.

HÖG DÖDLIGHET

Enligt länsstyrelsen är sälstammen numera bara en spillra av vad den varit. I synnerhet gråsälen har minskat kraftigt under 1900-talet beroende på miljögifter, sjukdomar och jakt.

En viss återhämtning av beståndet har märkts i Bottniska viken, men utvecklingen i södra Östersjön har varit betydligt svagare. En förklaring tros vara en hög dödlighet bland ungarna, som ofta fastnar i estniska fångstredskap.

Det totala beståndet av gråsäl i södra Östersjön uppgick 1995 till blott 170 stycken, varav endast en mindre del fanns i Kalmar län.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons