Nyheter

Landstingets politiker står snällt i kö för vaccin

Nyheter • Publicerad 13 november 2009

ÖLAND

Går politikerna före i vaccinationskön? Ja, i Uppsala, men definitivt inte i vårt län.

– Vi väntar tills alla andra blivit vaccinerade, säger landstingsrådet Henrik Yngvesson (M).

Nej, landstingspolitikerna i vårt län, vill alternativt vågar inte, följa kollegornas exempel i Uppsala när det gäller vaccination mot den grasserande svininfluensan.

– Vi politiker får stå i kö precis som alla andra, såvida man inte tillhör någon riskgrupp, säger landstingsrådet Henrik Yngvesson (M).

Ni som följt influensabulletinerna vet säkert att det blev ett Herrans liv häromdagen när det uppdagades att landstingspolitikerna i Uppsala län plöjt upp en egen snabbfil till vaccinationssprutorna.

– Vi måste ha ledande politiker till hands om viktiga beslut ska tas och undertecknas i en situation där pandemi råder, förklarade landstingsdirektör Kerstin Westholm i en intervju med TT.

Ordföranden i hälso- och sjukvårdsstyrelsen, Ismail Kamil (FP), ansåg också att det var näst intill självklart att han susade förbi vaccinationskön. Han påpekade att han tillhörde en ”prioriterad grupp” eftersom han hade ansvar för (åtminstone delar av) landstingets ekonomi. Han toppade också detta påpekande med att föra fram att han minsann också var far till små barn.

I vårt län är det dock ingen politiker som vill, alternativt vågar, föra liknande resonemang.

Henrik Yngvesson tillstår dock att det förts liknande diskussioner som i Uppsala.

– Det kom signaler från tjänstemannahåll om att vi möjligen skulle tillhöra en prioriterad grupp.

– Det var mest i samband med funderingar kring hur vi ska hålla uppe vår krisberedskapsnämnd.

• Som består av?

– Nämnden är detsamma som arbetsutskottet, det vill säga landstingsråden.

– Men vi får vänta.

Henrik Yngvesson tycker inte att Kalmars beslut är märkligt, inte ens i ljuset av hur man resonerade i Uppsala (som för övrigt fick stark kritik av socialstyrelsen).

– Men det kanske hade sett annorlunda ut om det varit en mer elakartad influensa.

• Hur viktig är då en politiker? Det är väl snarare tjänstemännen som är experter på sina områden.

– Nå, vi har i alla fall det yttersta ansvaret, säger Henrik Yngvesson som dock kommer med ett påpekande som glimrar av självinsiktens klara ljus:

– Fast vi är ju förstås utbytbara – vart fjärde år...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.