Annons
Nyheter

Landstinget: God ekonomi och kortare väntetider

Nyheter • Publicerad 31 maj 2007

FÄRJESTADEN

Landstingsstyrelsen består av 15 ledamöter. Denna förhållandevis lilla grupp har bland annat koll på hur cirka 5,5 miljarder kronor ska fördelas på bästa sätt. En av ledamöterna, Gunilla Johansson (s) är från Färjestaden. Härom dagen presenterade hon och några s-märkta kollegor planerna för den framtida sjukvården för Ölandsbladet.

Annons

Valresultatet inom landstingsvärlden medförde våldsamma konvulsioner och strid på kniven mellan de olika politiska fraktionerna. Läget var jämnt mellan blocken. Något som miljöpartiet utnyttjade med machiavellisk finess och till slut stod som segrare. Med enbart två mandat i bagaget lyckade de knipa åt sig en landstingsrådspost – och givetvis plats i styrelsen (Ann Hellenborg). Priset för detta var bland annat ett tätt samarbete med vänsterblocket. Det vill säga inte olikt situationen i den förra riksdagen.

Upprörda vågor har stillnat, lugnet lägrat sig – och nu presenterar socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet sin gemensamma landstingsplan. På måndagen fick Ölandsbladet via Ölands ”egen” ledamot i landstingsstyrelsen, Gunilla Johansson (s) samt tre s- kollegor – Michael Granstedt, Eva Lena Israelsson samt den politiske sekreteraren Jonas Hellberg – ta del av planen.

GOD EKONOMI

Har då detta någon signifikant betydelse? Är inte landstinget en komplicerad koloss som det är svårt att få grepp om? Och dessutom, är inte landstingspolitik ganska träigt och tråkigt? Möjligen finns det fog att svara ja på alla dessa frågor. Men betydelse har landstingspolitik förvisso. Landstingspolitik är inte enbart något för de som är insatta i alla detaljer. Det är inte någon slags esoterisk klubb.

Varje skattebetalande medborgare i länet lägger 10,47 kronor i landstingsskatt – på en normalinkomst blir det mellan 1 300–1 800 kronor i månaden. Med en budget som snurrar runt på cirka 5,5 miljarder kronor är det självklart av stort intresse för inbyggarna hur skötseln och handhavandet av dessa pengar fungerar. Alltså, hur låter tongångarna från den tongivande majoriteten?

– Just nu har vi en god ekonomi. Men vi har också stora utmaningar framför oss. Men vi har ekonomiskt utrymme för investeringar på alla sjukhus, säger Gunilla Johansson.

En lovande början.

45 DAGAR

Att ekonomi är så pass god som den är kan låter egendomligt för de som livligt kan erinra sig åratal av underskott i mångmiljonklassen. Uppenbarligen har något hänt. Eller är det så att vänsterblocket kommit till ett borgerligt dukat bord?

– Vi hade en sexparti-överenskommelse under förra mandatperioden om att sanera ekonomi. Och det har vi lyckats med. Och nu siktar vi på att alltid ha en buffert på två procent, förklarar Michael Granstedt.

Annons

Alltså inga överdrivna applåder mot det borgerliga hållet. Men vi bryter ner ekonomin till grundfakta och realiteter för oss vårdbehövande. Vad vill vänsterblocket åstadkomma? Vilka är de väsentligaste punkterna i planen på fältet?

– Tillgängligheten ska förbättras. Från första vårdkontakt ska det högst ta 45 dagar innan man får tillgång till specialist. Det är dubbelt så snabbt som den nationella vårdgarantin, säger Gunilla Johansson, som förutom att vara styrelseledamot faktiskt även jobbar som undersköterska. (”Jag hinner med att jobba halvtid i alla fall”).

KORTARE VÄNTETIDER

Inom vårt landsting ska man alltså slå det nationella målet när det gäller vårdgarantin. Men man spänner bågen hårdare än så.

– Vi kommer att vara först i landet med en ”beskedsgaranti”. Det ska högst ta 14 dagar innan man får klart besked efter en provtagning. Det är inte rimligt att vänta längre än så med all oro det kan innebära.

Andra väntetids-mål som Gunilla Johansson trycker på, och som många av oss irriterat oss över, är väntetiderna inom primärvården.

– Här på Öland är det bra. Primärvården här är väldigt duktiga på att svara snabbt. Och det ska ta max 20 minuter att vänta innan vården ar kontakt efter påringning.

Väntetiderna inom barn- och ungdomspsykiatrin (BUP), lovar s-partisterna också att förkorta.

– Max 30 dagar innan man har tillgång till specialist. Men akutvården ska förstås gå snabbare än så.

HÄLSOCENTRAL

Annons

När det gäller tandvården, ofta ett dyrt kapitel, lovar s-blocket att försöka jobba för ett slopande av åldersgränsen.

– Dagens abonnemangstandvård har en övre åldersgräns på 39 år. Den vill vi ta bort.

Allt som är nämnt här ovan riktar in sig på den redan sjuke. Men helst ska vi förstås försöka förbli friska. Även när det gäller denna lilla, men nog så viktiga detalj, har s-alliansen (allians med v och mp, det är inte bara borgarna som kan...) en lösning.

– Vi vill inrätta en hälsocentral i varje kommun.

Och vad betyder då detta?

– Hälsocentralerna ska jobba förebyggande. Men ska kunna få hjälp med att till exempel sluta röka, eller med tips motion, kost och liknande.

FOLKHÖGSKOLOR

När det gäller landstinget har vi tidigare förundrat oss över hur spretigt det varit. Det har inte enbart sysslats med sjukvård utan även konst, kultur och folkhögskolor. Konsten och kulturen är numera exporterad till Regionförbundet. Men folkhögskolorna har man kvar.

– Ja, och det har vi nytta av också. De vill vi ha kvar, säger Eva Lena Israelsson bestämt.

Men kan det inte vara dags att renodla landstinget till att enbart syssla med sjukvård?

Annons

– Men folkhögskolorna är bra för oss. Vi har inte bara nytta av lokalerna som sådana, vi har exempelvis haft en kurs för läkarsekreterare i Vimmerby, överhuvud taget så är det en bra kontaktyta utåt. Att bedriva hälsoarbete och tangerande undervisning på folkhögskolor hör definitivt till ”vårt” område.

Ölands Folkhögskola ligger således där den ligger och kommer (förmodligen) att styras av landstinget inom överskådlig framtid.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons