Annons
Nyheter

”Landsbygden en resurs – ingen belastning”

Nyheter • Publicerad 23 mars 2006

FÄRJESTADEN

Avskaffa en fjärdedel av alla myndigheter, med början på Glesbygdsmyndigheten, och överlåt besluten på landsbygdspolitikerna. Så kan Centerpartiets rapport ”Landsbygd för tillväxt” sammanfattas.

Annons

– Vi vill att perspektivet ska vara lokalt. Då kan man också frigöra resurserna. För landsbygden är en resurs, det är ingen belastning som behöver subventioneras, säger Leif Zetterberg, som varit med och tagit fram Centerns centrala landsbygdsprogram.

STELBENT BYRÅKRATI

Regionförbundets ordförande Anders Åkesson, tillika ledamot av partistyrelsen, tog Wannborga Vin & Lamm som exempel på de alltför många myndigheternas stelbenta byråkrati som rapporten vill avskaffa.

– De fick ta kontakt med 30 myndigheter för att odla vindruvor på Öland. Det visar på hysterin.

Färre detaljerade regler kombinerat med ett starkare kommunalt självstyre och bättre villkor för småföretagarna är bästa vägen till tillväxt för landsbygden, enligt rapporten.

– Landsbygden har ett ansvar för sin egen utveckling, men vi måste göra oss av med det regelverk som begränsar, anser Zetterberg.

MINSKAT STRANDSKYDD

Minskat strandskydd är också något rapporten förespråkar. Landsbygden måste kunna utnyttja den fina natur som kan erbjudas för att locka fler att bosätta sig här, anser man, och propagerar även för ökade reseavdrag.

Samtidigt som Zetterberg vill locka fler till landsbygden vill han passa på att slå hål på myten om denna som en avfolkningsbygd.

– Utflyttningen från landsbygden ären myt. Det är lika många som flyttar hit, som flyttar härifrån.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons