Annons
Nyheter

Läkaren vill spara alla spädbarns navelsträngar  

Nyheter • Publicerad 21 september 2012

KALMAR

"Att spara varje nytt barns navelsträng i en biobank för framtida eventuella behandlingar." Så har Björn Hult (M), läkare och landstingsfullmäktigeledamot, motionerat inför landstingets sammanträde nästa vecka.

Annons

På tisdag och onsdag nästa vecka samlas landstinget. Då ska bland annat privatläkaren Björn Hults motion tas upp. Hans förslag är att inrätta en biobank i Kalmar som, till skillnad från Stockholm och Göteborgs, tillgodoser individens behov. I den ska nyfödda barns navelsträngar frysas ner.

– Det skulle bli den första individuella biobanken i landet och alla skulle förstås ha tillgång. Vi skulle kunna vara en förebild istället för att göra ett svårt misstag, som vi gör idag, när vi kastar bort barns resurser, säger han.

BOTA SJUKDOMAR

Stamceller har potentialen att bota svåra sjukdomar, speciellt stamceller från den egna kroppen, och Björn Hult som är läkare och driver flera privatkliniker i regionen säger att möjligheterna snart är obegränsade att ta till vara på stamceller från navelsträngar.

– Ett barn som föds i dag kan komma att i vuxen ålder efterfråga lämpliga stamceller mer än någon annan. Han eller hon kan komma att fråga oss åldrande före detta politiker: "Ni som 2012 visste vilken utveckling som var på gång, hur kunde ni tillåta att den viktigaste medicinen som finns på jorden slängdes bort när jag föddes? Min navelstängs stamceller!", skriver han i en debattartikel i Västervikstidningen.

JÄRNBRIST

Problemet med att extrahera stamceller från navelsträngar är att det vanligen är blodet i navelsträngen man fryser ner. För att allt blod inte ska gå förlorat måste navelsträngen klippas så tidigt som möjligt efter det att barnet är fött varpå barnet senare löper risk att drabbas av järnbrist.

– Sen avnavling gör att större delen av navelblodet går in i barnets kropp och stannar där, skrev forskaren Ola Andersson i ett mejl till TT förra året.

Björn Hult säger att det här inte behöver vara något problem. Hans idé är nämligen att ta till vara på hela navelsträngen och inte bara blodet.

– Man kan mycket väl vänta med att klippa navelsträngen eftersom det finns vävnad runt blodet. Det finns stamceller i vävnaden också, säger han.

ERIK TJUS

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons