Nyheter

Läkaren försökte dra av hästen som förmån i sin deklaration

Nyheter • Publicerad 30 januari 2008

ÖLAND

En läkare från Öland tyckte att han skulle kunna dra av sin häst i deklarationen. Det tyckte inte Skatteverket.

Skatteverket drog läkare och häst inför rätta. I veckan kom domen vid länsrätten i Kalmar. Länsrätten går på Skatteverkets linje och tycker inte att läkaren ska kunna avskriva sina häst som förmån. Läkaren påförs därför efterbeskattning med 19 627 kronor respektive 23 778 kronor för taxeringsåren 2005 och 2006.

MISSLYCKAD AVEL

Läkaren äger en läkarpraktik på fastlandet och säljer medicinska tjänster till företag och myndigheter. Men bolaget bedriver också hästuppfödning. Fast det handlar bara om en häst och avelsframgångarna har lyst med sin frånvaro. Trots flera försök så har inte stoet blivit dräktigt. Med facit i handen så var avelssatsningen ingen bra idé. Det blev en ren förlustaffär för läkaren och hans bolag. Själv säger han sig inte heller kunna rida på hästen.

”När egendom av typiskt sett privat karaktär bekostas av en rörelse, finns en stark presumtion att en anställd med bestämmande inflytande i företaget blir förmånsbeskattad redan för möjligheten att disponera egendomen för privat bruk”, skriver Skatteverket och påpekar att det även kan gälla annan person, närstående eller ej.

”MOTIONSRIDNING”

En revision av läkarens bolag visar att en till läkaren närstående person fått lön under 2004-2005 som ersättning för motionsridning och omvårdnad av hästen. Länsrätten skriver i sin dom att hästen inte har med bolagets egentliga verksamhet som läkarpraktik att göra och att läkaren därför ska förmånsbeskattas. Om det sedan är han själv eller någon närstående som motionsridit hästen är av underordnad betydelse, anser länsrätten.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.