Nyheter

Läkare (s)kall lockas till ön med högre löner

Nyheter • Publicerad 11 maj 2006

FÄRJESTADEN

Socialdemokraterna vill inte att vårdtagarnas plånböcker skall styra kvaliteten på den vård de erbjuds. Samtidigt är de dock beredda att vifta med feta lönekuvert för att locka läkare till ön.

Det kan säkert sticka i ögonen på vissa väljare med tradition i arbetarrörelsen, att partiets företrädare är villiga att öka löneklyftorna ännu mer genom att ”muta” redan välbetalda läkare till Öland.

– Men det finns en gräns för hur höga löner läkarna ska ha, reserverar sig undersköterskan Gunilla Johansson från Färjestaden, och påpekar att polska läkare är ett alternativ.

Socialdemokraternas förstanamn på ölandslistan till landstingsfullmäktige motiverar dock samtidigt höga läkarlöner med att medborgarna har rätt till en bra sjukvård – och den rätten skall gälla alla vårdtagare.

– Man måste skapa lösningar där plånboken inte styr vilka som får vård. Vård efter behov ska styra, säger Gunilla och citerar årets valfras à la Göran Persson: ”Alla ska med, så enkelt är det”.

NYTT NAMN PÅ ÖLAND

Inte oväntat instämmer även tredjenamnet Michael Granstedt i den devisen.

– Varje medborgare ska ha likvärdig vård oavsett vem man är eller var man bor.

Själv bor denne 36-åring numera i en nybyggd villa i Saxnäs, dit han och familjen flyttat från Kalmar, där han redan hunnit skaffa sig erfarenhet av landstingspolitiken.

– Det är ingen större skillnad att sitta för Öland. Vi jobbar ju för hela länet.

Nu när Michael fått ölandsanknytning hoppas han dock få möjlighet att jobba med Ölands folkhögskola. Han har också fått upp ögonen för kollektivtrafiken, som han tycker måste kunna erbjuda bra möjligheter till arbetspendling inom hela regionen.

– Och man ska inte behöva flytta hemifrån för att man börjar gymnasiet. Det är en verklighet för många på södra och östra Öland.

Landstingets åtaganden handlar om att möta det behov som finns hos befolkningen, säger Michael Granstedt, men påpekar också att man har en budget att tänka på. Men det finns också frågor där han inte vill rucka på sina principer, som att ungdomar skall ha fri sjukvård.

”KVAR I VERKLIGHETEN”

I och med detta val hoppas Gunilla Johansson få byta ut sin plats i Mörbylånga kommuns fullmäktige mot en plats i landstingets dito. Men vad som än händer efter den 17 september ämnar hon jobba kvar som undersköterska på centraloperation i Kalmar.

– Mina ambitioner är att vara kvar i verkligheten. Jag har en fördel av att jag kan sätta mig in i hur folk kommer reagera på olika beslut och kan föra med mig vardagliga frågor in i politiken.

FOTNOT: Tvåa på listan återfinns Eva-Lena Israelsson, Köpingsvik, och på fjärde plats Karl-Gustav Nilsson, Böda.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.