Lägre bemanning på äldreboenden
BORGHOLM
Lägre grundbemanning inom äldreomsorgen, sjukvikarier kallas in först på den tredje dagen och dagrehabverksamheten stängs - några av de åtgärder socialnämnden i Borgholm sätter in på grund av kommunens sargade ekonomi.
Självklart är det behoven som ska styra, men hur man arbetar är en annan sak. Vi ska ha okej kvalitet på omsorgen och vården, utlovar nämndens ordförande Eva Karlström (M) ändock.
Internt i kommunen har socialnämnden fått kritik under året, enligt flera bedömare lät nämnden ekonomin skena iväg under det andra kvartalet för att fortfarande befinna sig i brant nedförsbacke. Bara under juli månad gick verksamheten 1,6 miljoner kronor minus mot budget och med oförminskad takt väntar ett tolv miljoner kronor stort underskott vid årets slut.
Ordförande Eva Karlström (M) har delvis en annan bild. Enligt henne påbörjades fallet redan förra året med full effekt under våren och ekonomin påstås numera vara under kontroll.
Vi ser en inbromsning. Utan åtgärder hade 1,6 miljoner i juli kunnat vara en miljon till, säger hon och tror att befarade tolv blir något mindre.
Om det håller i sig med låg sjukfrånvaro och väldigt lite övertid borde vi kunna kapa det med två-tre miljoner. Men det beror på vad som händer, kommer det en influensavåg så...
PLACERINGAR
Samtidigt drar flera dyra placeringar under våren ner resultatet, placeringar Eva Karlström anser inte kunde tas hem eftersom rätt kompetens saknas i verksamheten. Enbart en av placeringarna kostar kommunen 1,5 miljoner kronor per år och det i tre år framöver.
Dessutom har nämnden belagts med vite då en person med ett beslut om bostad med särskild service vuxna inte fått sin plats inom skälig tid. Fler liknande viten kan komma.
En annan betydande och ny kostnadsfaktor ska vara tomma platser där personalresurser inte fördelats om i tid.
ÅTGÄRDER
I det läget, med ett hotande budgetunderskott på 10-12 miljoner kronor, är socialnämnden ålagda att hitta besparingar på 7,8 miljoner kronor i en till synes redan för liten budget.
Redan beslutade sparåtgärder av en enligt protokollet enig nämnd är:
Antalet LSS-chefer minskas från fyra till tre.
Ny organisation inom äldreomsorgen där enhetschef ansvarar för hemtjänst och särskilt i samma område och där personalen förväntas jobba inom såväl yttre som inre tjänst
Lägre grundbemanning inom äldreomsorgen.
Vid sjukdom sätts vikarie in först på den tredje frånvarodagen (redan igång sedan i somras)
Personalstabens storlek på bemanningsenheten ska ses över.
Antalet chefer reduceras.
Enhetschef i beredskap slopas. Vakanser ska lösas av personalen ute på verksamheterna.
Dagrehabverksamheten stängs.
Platssituationen vid socialförvaltningens boenden ska ses över.
OKEJ
Eva Karlström ser inte att sparåtgärderna rimmar illa med Socialstyrelsens krav på att behoven ska styra insatserna och inte ekonomin.
Självklart är det behoven som ska styra, men hur man arbetar är en annan sak. Vi ska okej kvalitet på omsorgen och vården, säger Eva Karlström.
Ni hade oavsett ekonomin satt in de här åtgärderna ändå?
Det kunde vi mycket väl ha gjort. Nu har det väl gått lite fortare just på grund av det ekonomiska läget.
För fort?
Nej, det tycker jag inte.
Lägre grundbemanning, hur mycket lägre från dagens 0,74 dagtid och 0,19 natt?
Inte bestämt. Tanken är att ändra och förändra och skapa en mer rörlig styrka där extraresurser sätts in när det blir högre tryck, personalen ska hjälpas åt mer.
Ingen vikarie ska sättas in förrän på den tredje frånvarodagen, en krass tolkning är den som blir sjuk egentligen inte behövs?
Så är det inte, det här pågår och har fungerat väldigt bra. Personalen är medvetna om läget och hjälper till, det är hög arbetsmoral.
Hållbart i längden?
Många kommuner har detta stadigt.
Men färre får jobba mer?
Så är det på många arbetsplatser.
Ett 20-tal chefer idag blir hur många i framtiden?
Det vill jag inte ge någon siffra på, det är inte klart.
I protokollet sägs att det är rimligt att tro att enhetschefer kan hantera ett trettio-fyrtiotal medarbetare, enligt den formeln får fem till tio chefer gå?
Jag vill inte spekulera i det. Men det är riktigt att de får fler medarbetare under sig vilket är en rimlig åtgärd.
Samtidigt har flera på socialförvaltningen valt att säga upp sig, även enhetschefer har valt att hoppa av. Hur ser du på det?
Det rör sig hela tiden på en förvaltning och av många olika anledningar, jag ser inget konstigt i det. Det är ju ingen massflykt.
En annan tolkning är att det handlar om otrivsel i en av flera anledningar pressad arbetssituation?
Det ser jag inte.