Lägre AF-bemanning oroande
BORGHOLM
Oron kring Arbetsförmedlingen i Borgholm finns kvar. Arbetstillfällen är hotade.
– Det känns inte alls tryggt, de vare sig ville eller kunde ge oss besked, säger kommunalrådet Lisbeth Lennartsson efter fredagens möte med Arbetsförmedlingens regionala ledning.
Rykten fick kommunledningen att agera, rykten som sa att Arbetsförmedlingen (AF) i Borgholm var på väg att läggas ner. Oron sattes på pränt och postades till AF centralt.
– När statliga myndigheter omorganiserar brukar det betyda att vår lilla kommun tappar arbetstillfällen, säger kommunalrådet Lisbeth Lennartsson vars skrivelse till AF resulterade i ett möte mellan kommunstyrelsens arbetsutskott och Arbetsförmedlingens Kenneth Herder, marknadschef syd, samt Eva Hansson-Törngren, chef för arbetsområdet Kalmar.
Ett något märkligt möte, enligt Lisbeth Lennartsson.
– Det tog en timme att få beskedet att de vare sig ville eller kunde ge oss besked om den framtida bemanningen. De är inte färdiga än.
BILDSKÄRM
Enligt den vision AF arbetar efter och som Ölandsbladet tagit del av ska kontoret i Borgholm om något år bli ett samverkanskontor, med Försäkringskassan, Skatteverket och AF under samma tak. AF:s bemanning kan komma att minska från dagens sex personer till en eller två. Samtidigt kommer kontoret i Färjestaden att stå helt obemannat där den sökande möter AF:s personal via bildskärm och webbkamera. De farhågor som finns kring neddragningen är bland annat att servicen till de arbetssökande, samt arbetsgivare, ska bli sämre.
– Det är svårt att vara del av arbetsmarknaden i regionen om man bor längst upp i norr. Det var inte länge sedan AF hade kontor i Löttorp för att sedan bli en dataskärm på Företagshuset, nu tror jag att även den skärmen är borta, säger Lisbeth Lennartsson.
Kommunalrådet är missnöjd med fredagens möte.
– Kommunen är angelägna om servicegraden på Arbetsförmedlingen och om de arbetstillfällen som finns på Öland, inklusive de på Arbetsförmedlingen...och där känns det inte alls tryggt. Arbetsförmedlingen har fått sänkta anslag och ska spara i administrationen, så våra farhågor finns kvar. Däremot verkar det som att servicegraden till de arbetssökande inte ska försämras.
RESURSER?
I AF:s ”Vision 2010” ska rehabiliteringsärenden koncentreras och handläggas från Kalmar, vilket väckt frågor om service och ekonomi - vad blir kvar i resurshänseende till Öland när budgeten hamnar i Kalmar och vilken service får funktionshindrade från Öland?
– Som sagt, det var inte mycket som lugnade oss, sammanfattar Lisbeth Lennartsson.
En positiv nyhet hade Kenneth Herder och Eva Hansson-Törngren med sig.
– Arbetslösheten på Öland är nere på en historiskt låg nivå, endast 1,5 procent, rapporterar kommunalrådet.