Nyheter

Laga stenmur - annars böta 850 000

Nyheter • Publicerad 4 oktober 2012

SÖDRA ÖLAND

Det hjälper inte att en lantbrukare överklagar en borttagen stenmur till mark- och miljödomstolen.

Stenmuren ska tillbaka.

Annars tvingas lantbrukaren böta 850 000 kronor.

Lantbrukaren har nu tio månader på sig att återställa sin stenmur. Inom 11 månader ska länsstyrelsen ha fått dokumentation på att mur, odlingsröse och dike är tillbaka.

Det var när ägaren till en grannlott inkom till länsstyrelsen om en önskan att reducera natur- och kulturmiljöåtagande eftersom grannen tagit bort ett dike och en stenmur, som brottet uppmärksammades.

Det visade sig att 157 meter stenmur var borta, liksom ett röse och ett dike.

Länsstyrelsen beordrade då lantbrukaren att återställa det han tagit bort, annars skulle ett vite om 850 000 kronor föreläggas honom.

Lantbrukaren överklagade ärendet till mark- och miljödomstolen. Enligt honom har det aldrig funnits någon egentlig stenmur på platsen, bara enstaka stenar som plockats från åkrarna.

Det aktuella diket ska enligt lantbrukaren i princip aldrig hållit vatten och kan enligt hans mening omöjligt omfattas av biotopskyddsbestämmelser.

Hur grannens miljöersättning kan ha något med hans mark att göra begriper inte lantbrukaren.

Lantbrukaren erkänner att han tagit ner en bit stenmur, drygt 70 meter, men av enkel konstruktion. Det har han gjort för att muren utgjort ett hinder och förhindrat rationellt bruk av åkern.

För övrigt så påpekar lantbrukaren att han har drygt fyra mil stenmur på sina ägor och att den biologiska mångfalden för den nu borttagna stenmuren således varken torde göra till eller från.

Men mark- och miljödomstolen avslår överklagan från lantbrukaren.

Stenmur, röse och dike ska återställas, punkt slut.

För lantbrukaren blir det nu besvärligt eftersom de borttagna stenarna ligger som markförstärkning under grunden till nya ekonomibyggnader. Någon annan sten har han inte. Återstår i så fall att köpa sten.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.