Annons
Nyheter

Låg motivation för vaccinering

Nyheter • Publicerad 16 oktober 2009

Biträdande smittskyddsläkare Per-Åke Jarnheimer upplever att motivationen för vaccinering är låg hos både vårdpersonal och allmänhet.

– Smittskyddsinstituet trodde att toppen skulle komma kring vecka 36, men när den inte gjorde det har många blivit lugna och tänker att det inte längre finns någon risk, säger han.

Annons

Per-Åke Jarnheimer menar att influensan inte är farlig för de allra flesta. Men om många avstår från vaccinering finns risken att ett stort antal personer istället blir sjuka samtidigt, vilket bland annat innebär att arbetsplatser drabbas av hög frånvaro.

– Därför är vaccineringen mycket av en solidaritetsfråga och ett samhällsansvar, säger primärvårdsstrategen Gunvor Adolfsson.

Många av de som väljer att inte vaccinera sig är rädda för eventuella biverkningar. Men Per-Åke Jarnheimer menar att den oron är obefogad.

– Biverkningarna är minimala jämfört med de följdreaktioner som influensan kan ge.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons