Annons
Nyheter

Lade stor sten framför sin grannes ”felparkerade” BMW

Nyheter • Publicerad 8 mars 2007

MELLERSTA ÖLAND

Den skånske fritidshusägaren motsatte sig planerna på fler stugor i närheten av hans fastighet. I ett sju sidor långt grannyttrande sågade han byggplanerna med hopp om att politikerenväldet försvann med den öländske grannens pappa och förutsatte ”att inte det liket grävs upp igen” och att hans ättlingar åter skulle ”styra på ön”. När ölänningen fick se skåningens BMW parkerad på sin tomt tog han hjullastaren och dumpade en stor sten framför bilen.

Annons

Den skånska BMW-ägaren tillkallade polis för att få bort stenen och på så sätt kunna flytta bilen. Nu åtalas den öländske grannen för egenmäktigt förfarande. Det är en synnerligen irriterad by-tvist på mellersta Öland som tingsrätten har att ta ställning till. I ena ringhörnan en skåning med fritidshus i den lilla öländska byn sedan 30 år tillbaka. I andra ringhörnan en 70-årig lantbrukare, son till en av Ölands mest kända politiker genom tiderna.

Relationen grannar emellan frostades ordentligt när ölänningen lämnade in en ansökan om att få uppföra fyra stugor i området och den skånska grannen svarade med ett sju sidor långt grannyttrande med smädelser mot både levande och döda medlemmar ur den öländska lantbrukarfamiljen.

SINNET RANN ÖVER

När ölänningen den 26 juli i somras fick se skåningens bil parkerad på sin tomt rann sinnet över. Han tog en hjullastare, fann en rejäl sten och placerade den i grindhålet, framför skåningens BMW. Skåningen hade på så sätt ingen möjlighet att flytta på sin bil, utan fick tillkalla polis.

För polisen berättade skåningen att det fanns ett muntligt avtal med lantbrukarens far om att han skulle kunna använda platsen som parkering. Lantbrukaren hävdar dock själv att han inte gjort något fel utan bara flyttat en sten på sin egen tomt. Dessutom meddelade han fritidshusägaren i ett brev bara ett par dagar innan att denne fortsättningsvis förbjöds att använda parkeringen. Ett brev som fritidshusägaren inte ville kännas vid.

VIDARE TILL ÅTAL

Polisen har haft två polisanmälningar att arbeta med. En från skåningen som anklagar ölänningen för egenmäktig förfarande, samt en annan från ölänningen som i sin tur anklagar skåningen för förtal och olaglig parkering.

Assistentåklagare My Junhammar beslutade att gå vidare till åtal mot ölänningen för egenmäktigt förfarande, medan kammaråklagare Johan Henningsson beslutade att lägga ned förundersökningen om förtal mot skåningen.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons