Annons
Nyheter

Kyrkornas textilier inventeras

Nyheter • Publicerad 15 april 2009

För första gången någonsin skadeinventeras alla textilier inom Växjö stift. De närmaste månaderna ligger södra Ölands kyrkor i fokus för Evelina Sand, textilkonservator vid Kalmar läns museum.

– Det är roligt att åka runt och se alla textilier. Kyrkan i allmänhet håller hög klass på sina tyger, säger hon.

Annons

Evelina Sand utför inventeringen på uppdrag av Växjö stift. Med uppmärksamma ögon går hon successivt igenom varje textil i Torslunda kyrka. Bredvid sig har hon en bärbar dator där hon skriver in alla uppgifter.

– Alla textilföremål och fakta kommer att föras in i en databas. Det kan bland annat komma att användas till forskningsmaterial i framtiden, säger Evelina Sand.

Hon studerar textilmaterialet och hur det är tillverkat för att sedan kunna göra en skadebedömning.

– Ibland behöver det göras rent och ibland ska det lagas, säger Evelina Sand.

Hon berättar att det som framför allt kan förebygga skador är förvaringen.

– Riktigt gamla textilier behöver ligga ner. Det kan räcka med 50 år för att de får det behovet. Men Torslunda kyrka är stor, och de har också en stor och bra förvaring, säger Evelina Sund och visar det stora förvaringsskåpet inne i sakristian. Här finns bland annat kyrkans mässhakar. En för varje låda. Den äldsta mässhaken i Torslunda kyrka är från 1600-talet. Det tidigare svarta tyget har övergått i brunt. Men broderierna har behållit en hel del av färgen.

– När en mässhake är så sliten att den inte går att använda mer, brukar man oftast spara broderierna och föra över dem på ett nytt tyg, säger Evelina Sand.

Inne i sakristian arbetar Britta Svensson, kyrkans textilansvariga, med att lägga in rullar i varje veck på varje mässhake i de olika lådorna. Det är också en åtgärd för att förebygga permanenta skador.

– Textilierna kan oftast ligga i förvaring under en längre tid. Om de då är vikta på samma ställe blir det till slut så att det vecket inte går att räta ut. Istället lägger man rullar i alla veck, förklarar Evelina Sand.

– Det är jättegivande att få vara med här. Man kan bära sig alldeles tokigt åt med en textil om man inte vet att den ska rullas eller vikas på ett visst sätt, säger Britta Svensson och visar Evelina Sand en papplåda med tunna, vita dukar. Textilkonservatorn tipsar om att klä lådans insida med syrafritt papper.

Annons

– Andra papper avger syror som med tiden förstör textilierna, säger Evelina Sand.

De närmaste månaderna kommer hon att tillbringa i kyrkorna på södra Öland. Varje kyrka tar en till två dagar att gå igenom. Sedan behöver hon en dag för att sammanställa materialet. Av den anledningen besöker hon en kyrka per vecka.

– Det är viktigt att göra allt noggrannt. Det här kanske inte kommer att göras om på hundra år.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons