Annons
Nyheter

Kyrkans framtid skall avgöras

Nyheter • Publicerad 30 augusti 2007

VENTLINGE

Ventlinge kyrka står fortfarande stängd och den fuktiga sommaren har inte gjort läget bättre. Ett förslag för att få bättre klimat efter renovering är att elda med rapsfettolja. Men först måste församlingen säga sitt.

Annons

Kyrkan stängdes för ungefär ett år sedan, efter att komminister Anna Lundin–Leander drabbats av ett svårt allergianfall under pågående gudstjänst. Det visade sig då att kyrkan var ordentligt angripen av mögel.

MILJONSANERING

Under året har en mätare placerats i byggnaden för att läsa av luftfuktigheten. Men den blöta sommaren har förmodligen inte gjort läget bättre.

– Vi har haft en otroligt fuktig tid och september kan nog också ha fuktig luft. Kyrkan blir inte bättre av att den bara står, säger Kent Andreasson, ordförande i fastighetsnämden vid Södra Ölands kyrkliga samfällighet.

Stiftsantikvarien Torbjörn Sjögren håller med:

– Problemen som finns där måste saneras bort, idag kan man inte gå in i kyrkan.

Växjö stift har därför beslutat att finansiera saneringskostnader för upp till 4,5 miljoner kronor. Men det behöver inte betyda att det måste kosta så mycket. Först måste vi se hur kyrkan ska brukas och där måste församlingen och samfälligheten komma med ett förslag. De måste tala om hur mycket de vill ha kvar kyrkan, det är det som avgör, säger Torbjörn Sjögren.

KOMMER EJ RIVAS

Det kan bli så att Ventlinge kyrka blir en sommarkyrka som inte behöver värmas upp under vintertid. Dock måste en konstant basvärme finnas för att bevara inredningen. Vad som än beslutas lovar Torbjörn Sjögren att kyrkan varken ska stängas helt eller rivas.

– Golvet kommer att tas bort och kyrkan ska saneras. Men vilken klimatanläggning vi sedan väljer beror på hur kyrkan ska användas i framtiden.

Annons

Ett förslag till klimatanläggning är att elda med rapsfettsyra, som redan nu är på gång i Glömminge och Resmo kyrkor.

– På det sättet får man bättre klimat och bättre kontroll över värmen. Vi har många träfigurer och inredning som är beroende av att det inte ska vara för torrt eller för fuktigt, säger Kent Andreasson.

Torbjörn Sjögren menar att beslutet även påverkas av ekonomin:

– Vi får titta på rapsfettsyra i detta sammanhang men det handlar om en hel del installationskostnader.

Den 5 september har sydölands kyrkoråd sammanträde och då ska Ventlinge kyrkas framtid avgöras.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons