Nyheter

Kvinna misshandlade sambo

Nyheter • Publicerad 28 april 2010

SÖDRA ÖLAND

Det är inte ovanligt att misshandelfall inom familjen slutar med att den misshandlade i rättegångar tar tillbaka alla berättelser om sparkar, knytnävslag och sjukhusvistelser.

Desto ovanligare är det att den misshandlade är en man...

Tingsrätten dömde på tisdagen en 22-årig tvåbarnsmamma från södra Öland till villkorlig dom och 75 timmars samhällstjänst för misshandel. Om fängelse i stället skulle ha valts som påföljd hade fängelse om två månader ha dömts ut.

Det var en stormig rättegång som tingsrätten hade att fatta beslut i. I rättssalen satt två personer som gjorde sitt bästa i att försöka släta över det som polisen ägnat mycket tid och resurser åt.

Det rör sig om tre åtalspunkter om misshandel.

FÖRSTA MISSHANDELN

Den första misshandeln skall ha ägt rum i maj 2007.

I polisförhör berättade då mannen hur den 22-åriga kvinnan blev slagen med en knytnäve så att glasögonen flög och när han låg ned för att finna dem så fick han en kraftig spark i bröstet. Röntgenplåtarna visade på minst två sprickor på revbenen.

I rättegången så tonade både mannen och kvinnan ned bråket. Det ska ha handlat om en örfil i ”självförsvar” och att sparken provocerats fram av mannen själv.

ANDRA MISSHANDELN

Den andra misshandeln noteras till tiden 1 maj till 10 juli 2009.

I polisförhör då sade mannen att han fått ett slag över halsen som gjort att han fallit ihop på golvet och hamnat i fosterställning i samband med bråk inför en festkväll.

I rättegången så berättar paret samstämmigt att kvinnans avsikt var att slå mannen på axeln, men att hon måste kommit åt någon ”nerv”.

TREDJE MISSHANDELN

Misshandel nummer tre rör två tillfällen den 11 juli 2009.

I polisförhör beskriver mannen hur det stormiga förhållandet just då var på upphällning. Kvinnan fick ett raseriutbrott och slog till mannen med knytnäven rakt på näsan så att den började blöda. Senare samma dag sprang kvinnan på mannen igen och slog cirka sex knytnävslag över bröst och armar på mannen.

I rättegången så erkände visserligen kvinnan att hon slagit sönder mannens mobiltelefon, men att hon bara slog omkring sig för att komma loss då mannen höll henne fast. Detta bekräftades av mannen; ”hon kände sig nog instängd”.

SAMHÄLLSTJÄNST ISTÄLLET

Tingsrätten konstaterar att den brottslighet som kvinnan gjort sig skyldigt till normalt sett ska bestämmas till fängelsestraff. Rätten finner dock att det finns skäl att mildra påföljden.

Mannen och kvinnan är numera åter ett par och kämpar med sin relation.

Samhällstjänst i 75 timmar förent med villkorlig dom är ett lagom straff, skriver tingsrätten.

75 timmars samhällstjänst motsvarar två månaders fängelse.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.