Annons
Nyheter

Kvinna friad för påstådd misshandel av sin dotter

Nyheter • Publicerad 30 mars 2006

FÄRJESTADEN

Det blev en friande dom i Kalmar tingsrätt för den 46-åriga färjestadskvinnan, som stått åtalad för misshandel av sin tolvåriga dotter sedan hon bland annat sägs ha bitit och skallat henne.

Annons

Enligt dottern var upprinnelsen till den påstådda misshandeln den 19 juni förra året, att hon och mamman skulle åka till Bläsinge och bada. Under bilfärden dit började de att bråka, varför de åkte tillbaka hem där bråket skall ha fortsatt.

Dottern hävdar att mamman jagat runt henne i huset, varefter hon satt sig på henne, dunkat hennes huvud mot en bokhylla samt skallat och bitit henne i ansiktet. Därefter åkte de båda till familjens sommarstuga, från vilken dottern dock ”rymde” till en av sina före detta lärare, där hon sov över.

”INGEN BEVISNING”...

Den åtalade kvinnan berättade att dottern varit på dåligt humör den aktuella dagen och när de kommit fram till Bläsinge ville flickan plötsligt inte bada utan i stället åka direkt hem för att hämta några saker.

Men väl hemma vägrade dottern att följa med till sommarstugan, där man hade tänkt tillbringa natten. Detta tillät dock inte mamman, eftersom hon inte ville att tolvåringen skulle vara ensam. Flickan blev upprörd och försvann in i huset. När hon kom ut igen kramade mamman om dottern och försökte lugna henne.

Så småningom fick hon med sig flickan till sommarstugan, men där kom de ihop sig igen, varpå tolvåringen avvek. Mamman körde runt och letade och anmälde slutligen till polisen att dottern var försvunnen.

Den kvinnliga läraren, som dottern övernattat hos, vittnade om att flickan varit ledsen och hungrig när hon dök upp. Hon hade dessutom, enligt kvinnan, en svullnad stor som ett ägg i pannan. En annan kvinna, som träffat tolvåringen dagen efter den påstådda misshandeln, säger sig dock inte uppmärksammat sagda bula. Ytterligare en kvinna vittnar om att hon aldrig sett mamman tappa humöret gentemot dottern.

– Det fanns ingen bevisning som stödde åtalet, säger den 46-åriga kvinnans ombud advokat Eva Kullman.

...FÖRUTOM DOTTERN

Kalmar tingsrätt konstaterar att bevisningen huvudsakligen utgörs av den tolvåriga dotterns egna uppgifter. På grund av hennes ringa ålder hördes inte flickan, som numera bor på annan ort hos sin pappa, av rätten. I stället fick man nöja sig med ett videoinspelat förhör från förundersökningen.

Annons

– Detta har inneburit att tingsrätten inte kan grunda sin bedömning av dotterns trovärdighet på sådana intryck som förhör omedelbart inför domstol innebär och det har inte funnits någon möjlighet att ställa klargörande eller kompletterande frågor till henne, anser rätten.

Mot bakgrund av detta måste tolvåringens uppgifter behandlas med stor försiktighet och bedömas i belysning av vad som i övrigt framkommit i målet, påpekar domstolen, som även konstaterar att det inte funnits några vittnen till den åtalade händelsen och att den äggstora svullnaden i flickans panna kan ha uppkommit på annat sätt än vad hon hävdat.

– Jag är väldigt nöjd med domen och min klient är naturligtvis oerhört lättad, säger Eva Kullman, som får 10 262 kronor av allmänna medel som tack.

Dotterns ombud, advokaten Cilla Lindahl, får i egenskap av målsägandebiträde 28 517 kronor, vilket även detta bekostas av staten (skattebetalarna).

Åklagaren ämnar inte överklaga den friande domen.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons