Annons
Nyheter

Kvartett på socialförvaltningen i Mörbylånga har JO-anmälts

Nyheter • Publicerad 17 maj 2008

MÖRBYLÅNGA

En komplicerad vårdnadstvist, som engagerat såväl politiker som tjänstemän, har nu resulterat i en JO-anmälan mot inte mindre än fyra tjänstemän på Mörbylånga kommuns IFO-enhet (individ- och familjeomsorg).

Annons

Vårdnadstvister där båda parter anser sig ha rätten på sin sida, är naturligt nog komplicerade och känsliga ärenden. För socialförvaltningarnas tjänstemän som hanterar dessa ärenden gäller det således att gå varsamt fram och tänja yrkeskompetensen till de yttersta gränserna. En av parterna i den aktuella vårdnadstvisten anser att flera tjänstemän, fyra namngivna personer, på Mörbylånga socialförvaltnings IFO-enhet, misslyckats med detta. Dessa fyra tjänstemän har därför JO-anmälts av den part som anser sig förfördelad i tvisten. Inblandade politiker i nämnden får däremot bättre betyg av samme anmälare.

LOVAD EN NY UTREDNING

Nämndens politiska ledning (arbetsutskottet) ”har bett om ursäkt för det bemötande och den hantering jag utsatts för.” Vidare har man lovat att ”utredningen ska göras om av opartiska utredare från annan organisation.” De politiska företrädarnas ”modiga ställningstagande och agerande”, har enligt anmälaren medfört att ”socialsekreterarna och deras fackliga organisation gick till angrepp mot de förtroendevalda och beskyller dem för att ha ’stört arbetsron’ och skadat arbetsmiljön på IFO-enheten.” Denna sistnämnda turbulens på Mörbylånga socialförvaltning har för övrigt tidigare redovisats i ett flertal artiklar i lokalpressen. Bråket på förvaltningen ledde bland mycket annat till att en medlare ombads få rätsida på relationerna mellan nämnd och förvaltning, men det har enligt anmälaren resulterat i att ”när han (medlaren, reds anm) vill tala med socialsekreterarna så sjukskriver de sig.”

HANDLAT KLANDERVÄRT

I den infekterade och tumultuariska situation som uppstått mellan förtroendevalda och tjänstemän på förvaltningens IFO-enhet, säger sig anmälaren helt ha kommit i bakgrunden med sitt ärende. Fyra utpekade tjänstemän, vilket är en ganska stor andel av IFO-avdelningen med tanke på att den består av 12 personer, är således nu JO-anmälda på lite olika grunder.

En av tjänstemännen har undanhållit väsentlig information. Nummer två har bland annat ”uppträtt på ett direkt hotfullt och förolämpande sätt. Den tredje tjänstemannen i det anmälda kollektivet har inte bara brutit mot ”gällande svensk lag” utan även undanhållit information. Den fjärde har enligt anmälaren författat rapporter till länsrätten utan att ens ha talat, eller träffat parten, det vill säga anmälaren. Samtliga tjänstemän har således ”handlat felaktigt och klandervärt” enligt anmälaren, som utlovar ytterligare detaljerad information vid ”senare kontakter.”

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons