Annons
Nyheter

Kvarnkungen kan lysa igen

Nyheter • Publicerad 17 april 2012

FÄRJESTADEN

Förra sommaren slog blixten ner i Kvarnkungen och två vingar förstördes. Nu är landmärket helt igen.

Annons

– Det är jättefint. Nu blir det lyse igen och det har folk saknat, säger Anders Wahlström.

Väderkvarnen är den största i Skandinavien som står på stubbe och har blivit ett landmärke för södra Öland. Den brukade ha ljusslingor på vingarna och det har synts ända från fastlandet. Det är Torslunda hembygdsförenings Byggnadskommitté som har reparerat den efter åsknedslaget.

– Det var en jäkla smäll och det låg vingdelar 100 meter härifrån. Det var tur att elden inte tog sig i kvarnen, säger Anders Wahlström från Byggnadskommittén och fortsätter:

– Det är jättefint att vi har kunnat reparera den. Nu blir det lyse igen och det har folk saknat.

– Det är jätteskönt. Det har varit lite snopet när vingarna har legat på backen bredvid Kvarnkungen. Den är ett landmärke för hela södra Öland och det första man ser från bron, säger Sven Toredsson, ordförande i Byggnadskommittén.

BYGGT SJÄLVA

Brandförsäkringen har stått för kostnaden av materialet. Byggnadskommittén har stått för det ideella arbetet. Det har tagit dem cirka 20 timmar att bygga vingarna.

– Vi har byggt vingarna själva och virket kommer från Småland. Vi är tio personer och ett härligt gäng. Vi är pensionärer och har olika hantverksbakgrund. Det är jättebra för då kan vi lite olika saker, säger Anders Wahlström.

Hur ser återväxten ut i Byggnadskommittén?

– Återväxten finns men det är pensionärer som gäller. Det är vi som har tiden för sådant här. De yngre har tufft att få tiden att räcka till.

Annons

SYMBOL FÖR ÖLAND

Det har funnits 2 000 väderkvarnar på Öland och nu finns det bara 350 stycken kvar. Anders Wahlström tycker att det är viktigt att de bevaras.

– Väderkvarnarna är en symbol för Öland. Tidningar och föreningar har oftast en väderkvarn som logotype. Hembygdsföreningarna försöker bevara dem men det kostar pengar. Vi i Torslunda har åtta kvarnar att underhålla. Tyvärr har två tredjedelar av kvarnarna privata ägare. Men kvarnföreningen som startades för några år sedan har varit bra och viktig. Det ser bättre ut idag än för 20 år sedan, säger han.

ALEXANDER JENSEN

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons