Nyheter

Kungen straffas av staten för slarv med kaffetorpets liggare

Nyheter • Publicerad 17 november 2007

BORGHOLM

Kungens personalliggare: Tårtunderlägg och lösa lappar.

– Det var sådant där underlägg man har på kakfat, vita med spets och det går inte, konstaterar Mari-Anne Jadeford på skattekontoret i Borgholm.

För slarvet påförs kungens kaféverksamhet 22 000 kronor i kontrollavgift.

Kungliga Sollidenpaviljongen AB slarvade mot lagen om personalliggare när Skatteverket kontrollerade ett hundratal kafé– och restaurangverksamheter i Borgholm. Personal från Skatteverket besökte kungens privatägda sommarresidens Solliden utanför Borgholm den 27 juni och fann en personalliggare där uppgifter inte införts på flera dagar. Några, enligt Skatteverket uppfattning, säkra uppgifter om vilka som jobbade i cafeterian den dagen fanns inte heller. Från skatteverkets beslut: ”När personalliggaren skulle kontrolleras har det visat sig att den inte fyllts i denna dag. De senaste anteckningarna har gjorts den 20 juni.”

TÅRTUNDERLÄGG MED SPETS

En närmare kontroll visade att personaluppgifter efter den 20 juni hade skrivits på lösa lappar och tårtunderlägg, något Skatteverket helt underkänner: Helt löst liggande små papperslappar och tårtunderlägg med uppgifter på är inte av sådan karaktär att de kan bedömas utgöra en personalliggare i lagens mening”, skriver Skatteverket i beslutet.

– Nej, tårtunderlägg går tyvärr inte. Det var sådant där underlägg man har på kakfat, vita med spets, minns Mari-Anne Jadeford på skattekontoret i Borgholm, med under besöket på Kaffetorpet.

Bolagets invändningar, att uppgifterna från lapparna och tårtunderlägget skulle skrivas in i personalliggaren samt att företaget har god ordning på bokföring och aldrig använt sig av svart arbetskraft, tar Skatteverket ingen större notis om: ”Bristerna i personalliggaren kan inte bedömas som ringa eller ursäktliga, sägs det i beslutet där Sollidenpaviljongen AB påförs en avgift på totalt 22 000 kronor – 10 000 kronor i grundavgift och 2 000 kronor gånger sex”(vid tillfället fanns, enligt Skatteverket, sex bristfälligt redovisade personer i verksamheten).

”JAG TAR MITT FULLA ANSVAR”

– Jag tar mitt fulla ansvar för det inträffade, säger Sollidenpaviljongens AB vd Gabriele Regenthal-Erlandsson om Skatteverkets anmärkningar mot kungliga Kaffetorpet.

Samtidigt har Gabriele Regenthal-Erlandsson synpunkter på Skatteverket.

– Det är viktigt att beakta att samtliga uppgifter fördes in i personalliggaren från den 1 januari fram till den 20 juni. Det var då osäkerheten kom, runt midsommar går vi över till blandverksamhet: Kafé och restaurang med bageri handelsbod, glasskiosk och biljettkassa. Under en dag kan personalen byta arbetsuppgifter med varandra och jag blev osäker på vilka anställda som skulle föras in i liggaren, berättar Sollidenpaviljongens vd.

Osäkerheten utmynnade i ett samtal till Skatteverket.

– Där jag till slut blev kopplad till skattekontoret i Borgholm utan att få svar. Då bad jag växeln att någon från Borgholms-kontoret skulle kontakta mig, men ingen ringde. Istället fick vi besök av Skatteverket den 27 juni.

Och de hittade lösa lappar och tårtunderlägg i liggaren?!

– På grund av osäkerheten bad jag tjejerna att skriva uppgifterna på lappar och jag la i lapparna i liggaren. Lapparna fanns i liggaren, vilket är viktigt att komma ihåg. Tårtunderlägget var ett (1) litet tårtunderlägg, där en av flickorna skulle vara lite rolig och visa sig från den glada sidan. Samtidigt är det så att all personal ska föra arbetstidsbok och det har de gjort. Böckerna låg framme på bordet, men Skatteverket var inte intresserade av att titta i dem.

Gabriele Regenthal-Erlandsson kan se Skatteverkets beslut som bra ur en synpunkt.

– Det är bra att få klarhet i vad som gäller, men jag tycker fortfarande att det är råder oklarheter om hur det ska fungera i en blandverksamhet. Personalliggare är nytt och det ska också beaktas i sammanhanget.

Att Sollidenpaviljongen straffas av Skatteverket tillbakavisar hon.

– Det är ingen straffavgift, utan en kontrollavgift.

MICHAEL STÅHL

Sollidenpaviljongen ABär dotterbolag till Bensor AB, ett bolag som bildades 2005 med målsättningen att kungahusets affärer skulle bli mer affärsmässiga. I Sollidenpaviljongens styrelse sitter bland annat kungens ekonomichef Bengt Telland.

Lagen om personalliggaregäller alla som bedriver verksamhet inom restaurang och hårvård. Personalliggaren ska föras dagligen och av den ska bland annat framgå namn och personnummer på de som arbetar i lokalen den dagen.

Läs merpå ÖB-webben på måndag: ”Inte bara kungen som slarvar”

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.