Annons
Nyheter

Kulturpris till Åke Persson

Nyheter • Publicerad 13 december 2006

Åke Persson, ordförande i Runstens hembygdsförening, får ta emot det nyinstiftade kulturpriset i Borgholms kommun.– Det är väl en uppskattning för allt ideellt arbete jag utfört, säger Åke Persson själv blygsamt om utmärkelsen.

Det är första gången som kommunens kulturpris delas ut.

Annons

Kommunen annonserade efter förslag på lämpliga kandidater och fick in 20 förslag.

Bland de som föreslog Åke Persson saxar vi följande motiveringar:

”Åke är initiativtagare till ett bibliotek i Runstens kulturella ungdomsförenings regi på tidigt 50-tal – ideel verksamhet. Sedermera blev Åke kommunbibliotekarie fram till dess tjänsten krävde akademisk utbildning. Åke har inom ramen för bibliotekstjänsten haft flera konstutställningar. Som hembygdsordförande är han drivkraften bakom en mycket allsidig och omfattande verksamhet”.

En annan motivering lyder som följer:

”Han har under 25 års tid dokumenterat händelser i bygden med tidningsurklipp, som i januari månad varje år visas i biblioteket. Han har engagerat sig för bibehållande av viktiga samhällsfunktioner som Runstens bibliotek, lanthandel och brandkår. Han har lagt ner mycket tid och ideelt arbete för verksamheten i Tornlunden och för bevarandet av hembygdsföreningens byggnader och väderkvarnar. Dessutom besitter han förmågan att på ett positivt sätt påverka villkoren för den egna socknens invånare.”

I veckan tog kultur- och fritidsnämnden beslutet att Åke får priset, som delas ut i Runstens kyrka i samband med gudstjänsten på julafton.

Förutom politikerna i nämnden ingick journalisterna Rolf Nilsson, Ölandsbladet och Mirjam Frylestam, Barometern i juryn som ansåg att Åke Persson var värdig mottagare av det kulturpris som förutom ära också ger 10 000 kronor.

Själv hade inte Åke Persson räknat med att få priset:

– Jag blev chockad och tappade telefonen, berättar han. Det här har jag inte haft en tanke på.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons