Annons
Nyheter

Kryssningsfartyg släppte ut olja – togs på bar gärning

Nyheter • Publicerad 16 augusti 2007

ÖSTRA ÖLAND

Det utländska passagararfartyget togs på bar gärning av Kustbevaknings övervakningsflyg när det släppte ut olja utanför östra Öland.

Annons

– Det hör inte till vanligheterna att vi kan ta någon så på bar gärning, säger Kent Edlund, förundersökningsledare vid Kustbevakningen.

Det var vid 16-tiden på tisdagseftermiddagen som upptäckten gjordes. Ett kryssningsfartyg på väg mot Stockholm observerades när det släppte ut olja. Fartyget fick fortsätta sin resa mot den svenska huvudstaden där Kustbevakningen tog emot vid anlöpet i går morse.

– Namn och nationalitet på fartyget vill jag inte säga, det blir bara en massa spekulationer, säger Kent Edlund.

FÖRHÖR

Sedan oljeutsläppet upptäcktes har Kustbevakningen arbetat med att ta prover på oljan och att förhöra besättningen ombord. Oljeproverna kommer att sändas till Statens Kriminaltekniska Laboratorium, SKL, för analys.

– Det har varit en hel del arbete, säger Kent Edlund.

Enligt Kent Edlund behöver det inte röra sig om ett medvetet utsläpp i Östersjön.

– Det kan ju vara fel på utrustningen, påpekar han.

Men det kommer att visa i den fortsatta utredningen. Hur mycket olja som fartyget släppt ut är svår att uppskatta, men det rör sig inte om några stora mängder. Oljan bedöms inte som sanerbar.

– Men Östersjön är det känsligt hav. Det är viktigt att vi agerar, slår Kent Edlund fast.

Annons

REN RUTIN

Efter förhör med fartygspersonalen har rederiet lämnat en garanti för att betala vattenföroreningsavgift och fått klartecken att fortsätta sin resa i Östersjön.

Ett fartyg taget på bar gärning? Det låter nästan som om ni haft tidigare indikationer och haft fartyget under bevakning?

– Nej, det var ett rent rutinuppdrag, försäkrar förundersökningsledaren Kent Edlund.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons