Nyheter

Kronomagasinet center för Skumtimmen

Nyheter • Publicerad 8 juni 2012

ÖLAND

Ekbacka 1.

Kronomagasinet.

Båda högaktuella i filmatiseringen av Johan Theorins bästsäljare Skumtimmen.

– Daniel Alfredsson har redan varit här och rekognoscerat, avslöjar Borgholms kommunalråd Lisbeth Lennartsson

Besöksnäringen öppnar den stora plånboken för Skumtimmen, flera stora aktörer uppges trycka på för att filmatiseringen ska bli av.

Något som i sin tur minskar behovet av kommunal medfinansiering, önskemålet om tjänster motsvarande 1,2 miljoner kronor från de två Ölandskommunerna har minskats till 800 000 kronor.

JA FRÅN SÖDER

– Förutsättningarna har förbättrats, bekräftar Borgholms kommunalråd Lisbeth Lennartsson och berättar att Mörbylånga kommun redan sagt ja till att ta sin del av denna kommunkaka till produktionsbolagen Yellowbird och Fundament Film.

– Mörbylånga går in med tjänster till ett värde av 400 000 kronor, en väldigt tydlig fingervisning inför vårt beslut här.

Frågan kommer upp som extra-ärende hos kommunstyrelsen i Borgholm nästa vecka och kommunalrådet tror på en mer positiv respons än vad fallet var i arbetsutskottet där Moderaterna och Socialdemokraterna gjorde tummen ner med hänvisning till det ekonomiska läget.

– Jag tror alla förstår betydelsen av att Skumtimmen blir av, marknadsföringseffekten för Öland är enorm. Nu ser vi också att vi har möjligheten att gå in, till exempel när det gäller upplåtande av lokaler.

POLISSTATION

De heta lokalerna i sammanhanget är:

Kronomagasinet – den snart före detta fritidsgården kan bli produktionscenter

Ekbacka 1 – kontor på bottenvåningen förvandlas till ”Gerlofs” rum på äldreboendet ”Marnäs”.

Lager på Smörblomman – används i dag av Slottsskolan, står tomt till hösten

– Det är den typen av tjänster det handlar om. Sedan vet jag att de letar efter en ”polisstation” i Löttorp, säger Lisbeth Lennartsson och är helt inne på att svaret från Öland inte kan bli något annat än ja.

– Får vi den första filmen inspelad här, så kan vi få hit de andra tre också. Det här är en jättechans för Öland internationellt och kommande filmer kräver inte samma medfinansiering.

Svenska Filminstitutet är med i filmprojektet som även fått regissör.

– Daniel Alfredsson har redan varit här och rekognoscerat och han är väldigt förtjust i alvaret.

JÄTTEJOBB

Trots att mycket tycks klart för inspelningsstart i september saknas fortfarande definitivt startbesked från produktionsbolagen. Lisbeth Lennartsson tror att ett sådant kommer så fort den lokala medfinansieringen via regionförbundet står klar i alla sina pusselbitar.

– Här gör regionförbundet med Håkan Brynielsson och Mattias Nylander i spetsen ett jättejobb. Jag tror att Regionförbundet kan teckna avtal med produktionsbolagen inom kort och att ett positivt beslut kommer inom denna månad.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.