Nyheter

Kritiserad flyktingsamordnare deltog i nyrekrytering

Nyheter • Publicerad 31 oktober 2008

MÖRBYLÅNGA

Samordnaren på boendet för ensamkommande flyktingbarn i Mörbylånga deltog i nyrekryteringen av personal till boendet, trots att han fått stark kritik av den nuvarande personalgruppen. Helt fel, anser socialnämndens vice ordförande Göran Adolfsson (s).

Ölandsbladet har tidigare rapporterat om att flyktingboendets personalgrupp till stora delar ska bytas ut vid årsskiftet. Men vid socialnämndens senaste arbetsutskott, framförde Göran Adolfsson (s) kritik mot förfarandet kring nyrekryteringen.

– Min uppfattning är att det kunde ha sett annorlunda ut.

Den grupp som ansvarat för nyrekryteringen har bestått av enhetschefen Ylwa Nilsson, flyktingsamordnaren Mats Olander samt ett fackligt arbetsplatsombud. När rekryteringen var klar visade det sig att endast två ur den ursprungliga personalstyrkan fick fortsatt förtroende. En av dessa var arbetsplatsombudet.

– Jag tror att urvalet är korrekt men det ser inte bra ut i förhållande till andra kollegor, säger Göran Adolfsson.

Socialnämnden fick information om rekryteringsförfarandet först efter att rekryteringen var genomförd.

– Då begärde vi att få en redovisning av hur tjänstetillsättningen har gått till. Men den fick vi ju i efterhand och jag tycker vi skulle ha haft den innan.

INGET FEL– FORMELLT SETT

– Formellt sett har de däremot inte gjort något fel, jag tycker bara att det hade kunnat göras på ett mer tilltalande sätt, säger Göran Adolfsson.

Samordnaren Mats Olander vill själv inte kommentera kritiken, utan hänvisar till socialchefen Agneta Thomsson:

– Tyvärr får vissa chefer kritik och det finns alltid någon som är missnöjd. Vi kan inte plocka bort personen bara för det, säger hon.

Hon kommenterar också det fackliga ombudets medverkande med att denne utsetts av fackförbundet Kommunal. Ett beslut som socialförvaltningen alltså inte har varit inblandad i. Enligt Agneta Thomsson har personalens kritik mot ledningen bland annat handlat om för lite handledning och utbildning samt att uppdraget inte varit ordentligt tydliggjort.

– Men när vi startade i våras visste vi inte vad vi skulle rymma i verksamheten eller vad som skulle hända. Nu när vi går in i ett treårsprojekt med nyanställningar hoppas vi göra bättre ifrån oss framöver.

Flyktingboendets enhetschef Ylwa Nilsson har sökts för en kommentar, men utan resultat.

MALIN MARKLUND

Fotnot:Fackförbundet Kommunal har begärt överläggning med Mörbylånga kommun angående arbetssituationen och arbetsmiljön för personalen på boendet för ensamkommande flyktingbarn.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.