Nyheter

Kritik mot socialtjänsten

Nyheter • Publicerad 27 mars 2009

Socialtjänsten i Borgholm agerande i samband med ett familjeärende med småbarn inblandade kritiseras av länsstyrelsen.

Enligt länsstyrelsen bröt IFO-enheten mot bestämmelserna i socialtjänstlagen.

Dagarna före jul ringde en person till länsstyrelsen och framförde viss kritik mot socialtjänsten i Borgholm. Kritiken gällde socialtjänstens agerande i ett akut familjeärende.

Länsstyrelsen reagerade omedelbart och begärde in uppgifter från socialtjänsten för utredning och beslut i ärendet.

I det nu aktuella beslutet kritiseras socialtjänsten på flera punkter, även om agerandet rent generellt beskrivs som adekvat.

– Länsstyrelsen ifrågasätter bedömningen som gjordes 2008-12-22 att inte inleda någon utredning. Troligen borde barnens förhållanden framåt följas upp, sägs det i beslutet.

Vidare kritiseras det faktum att socialtjänsten i ett tidigt, för tidigt, skede inhämtade uppgifter från skola och förskola.

– Sådana externa kontakter får ej tas under en förhandsbedömning, slår socialdirektör Eva Brynolf och socialkonsulent Kennert Jonsson fast.

Däremot togs, enligt länsstyrelsens utredning, ingen kontakt med barnen.

– Detta synes strida mot bestämmelserna i 3 kap 5 § andra stycket SoL. Om barnen hade tillfrågats torde socialtjänsten haft ett bättre bedömningsunderlag, anser länsstyrelsen för att avsluta ärendet med orden:

– I övrigt uppfyller nämnden lagstiftningen och dess intentioner i de delar som tillsynen avser.

Enligt lagstycket länsstyrelsen hänvisar till ska barnet, vid en åtgärd som rör ett barn, få relevant information och hans eller hennes inställning så långt det är möjligt klarläggas. Hänsyn skall tas till barnets vilja med beaktande av dess ålder och mognad.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.